Tue. Sep 26th, 2023
Spread the love

A testület összesen közel húsz, a munkáltató által elrendelhető kötelező oltással kapcsolatos beadványt utasított el.

Elvben nincs akadálya, hogy Magyarországon a koronavírus elleni oltás felvételére kötelezze a munkáltató a munkavállalót, miután az Alkotmánybíróság elutasította az ezt lehetővé tevő jogszabály elleni alkotmányjogi panaszokat – írja a Népszava.

Közel húsz beadvány érkezett korábban a testülethez, mely A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Kormányrendelet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését indítványozta. Az Ab ezeket összevonva, egy eljárásban utasította el.

A beadványok azzal érveltek, hogy az oltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrányok olyan súlyos anyagi és erkölcsi következményekkel járnak, amelyek nincsenek arányban a járvány visszaszorításának céljával, továbbá a rendelet sérti az önrendelkezéshez, az emberi méltósághoz és testi-lelki egészséghez való jogot.

Az Ab szerint azonban a beadványok azért is elutasítandók, mivel az indítványozók nem merítették ki a jogorvoslati lehetőségeiket, nem fordultak esetleges konkrét ügyekkel bírósághoz, hanem közvetlenül éltek alkotmányjogi panasszal, melyek így „nem feleltek meg a befogadhatóság törvényi feltételeinek”.

A kifogásolt jogszabályi rendelkezés nem közvetlenül hatályosul, hanem a munkáltatónak a munkaügyi bíróságon megtámadható intézkedése révén írták.

A megtámadott kormányrendelet – mint ismert – azt írja elő, hogy a munkáltató elrendelheti, hogy a munkavállaló felvegye a koronavírus elleni védőoltást. Ha a dolgozó ezt nem teszi meg, a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számított egy év elteltével felmondhat a munkavállalónak.

By admin