Tue. Sep 26th, 2023
Spread the love

Sokan nem tudják de hatályba lépett az új társadalombiztosítási törvény, amelynek értelmében, akik fél évig nem fizetnek tb-járulékot, azok elveszítik jogosultságukat az egészségügyi ellátásra. Az Orvosi Kamara elnöksége arra kérte Áder Jánost, hogy ne írja alá a tb-törvényt.

Egyetértenek vele, hogy szigorítani kell a járulékfizetést, de aránytalanul szigorúnak tartják a törvénymódosítást.Az új társadalombiztosítási törvény szerint a sürgősségi ellátás kivételével megtagadják mindazon személyek egészségügyi ellátását, akik hat hónapig nem fizetnek tb-járulékot.

A Pénzügyminisztérium a „potyautasok” kiszűrésével indokolta a lépést, amely számítások szerint több mint félmillió magyar ember ellátását sodorta veszélybe, köztük azokét, akik egyéni szerződéssel fizetnek járulékot.Az új tb-törvénnyel egy új járulék is létrejön, a társadalombiztosítási járulék, amely a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék és a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék összeolvadásából jön létre.

Fizetni ugyanannyit kell, mint eddig, az új járulék mértéke ugyanis 18,5 százalék. A családi járulékkedvezményt pedig mostantól ebből a 18,5 százalékból kell levonni. Változik a nyugdíjasok járulékfizetésére vonatkozó szabályos, a megbízási szerződéssel dolgozó, illetve vállalkozó nyugdíjasoknak szerdától csak a 15 százalékos szja-t kell fizetniük, a 18,5 százalékos járulékot nem.

By admin