Sun. Sep 24th, 2023
Spread the love

Komoly előrelépést ért el az ukrán és az orosz békedelegáció egy 15 pontból álló előzetes béketervvel. Ebben tűzszünetet hirdetnének, és az oroszok visszavonnák csapataikat Ukrajnából. a mai napon egy gazdasági konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök is hosszú beszédet mondott, ebben szó volt arról, hogy oroszországban mélyreható, strukturális változásokat tervez, és arról is osztott meg részleteket – az ő szemszögéből persze, – hogy miként kezdődött az orosz-ukrán háború.

A Financial Times három bennfentes forrás alapján azt írja, már készül az a 15 pontos béketervezet, mellyel véget vetnének az érintett országok az orosz-ukrán háborúnak. A szerződéstervezet pontos tartalmáról már zajlanak a tárgyalások.

A szerződéstervezet többek közt a következő pontokat tartalmazza:

átfogó, országos tűzszünet

az orosz katonák elhagyják Ukrajnát, beleértve azokat a régiókat is, melyeket a február végén indult offenzíva során elfoglaltak (pl. Herszon, az Azovi-tenger partvidéke, Pripjaty-térség)

Ukrajna lemond a NATO-csatlakozásról és semlegességet hirdet

nem épülhetnek külföldi katonai bázisok Ukrajna területén és Ukrajna nem fogad több külföldi fegyverszállítmányt

az ukrán haderő viszont továbbra is működhet,

a nyugati országok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Törökország szavatolják Ukrajna biztonságát

és megszűnnének az orosz és más kisebbségek nyelvhasználati jogait korlátozó intézkedések is.

A Portfolio cikke szerint a Financial Times értesülései is ráerősít arra a feltételezésre, hogy a két ukrajnai szakadár köztársaság, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság, valamint a Krím sorsa a legvitatottabb kérdés Oroszország és Ukrajna között, hiszen mindkét fél de facto a saját ellenőrzése alatt akarja tartani ezeket a régiókat.

Ukrajna és a nemzetközi közösség nagy része teljes mértékben Ukrajna részének tarja a Krímet és a donbaszi térséget, ám ezzel szemben Oroszország magának követeli a Krímet és követeli a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok függetlenségét. A Financial Times forrásai szerint ezekben a kérdésekben egyelőre még nem sikerült értékelhető kompromisszumot elérni.

A készülő békeszerződés-tervezet még sok tekintetben változhat az ukrajnai háború fejleményeinek és a tárgyalások alakulásának függvényében és egyáltalán nem biztos, hogy a vitás kérdésekben a következő napokban sikerül dűlőre jutni. Ha pedig a tárgyalások elhúzódnak, az egyre intenzívebb városi harcok egyre súlyosabb véráldozattal járnak majd.

By admin