Ukrajnai háború: speciális szabályok lépnek életbe Magyarországon – Mutatjuk a részleteket:

Spread the love

Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelte: az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé válik a járvány és az ukrajnai helyzet miatt; eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma.

Bizonyos összetevők hiánya a piacon a termelőknek okozhat gondot, a lakossági ellátást egyelőre nem veszélyezteti – hangsúlyozta.

Az országos főállatorvos példaként elmondta: az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról – figyelmeztetett.

A határozat célja biztosítani a lakossági ellátást, hogy a megszokott kínálat ugyanolyan minőségi színvonalon megmaradjon – húzta alá.

Az alapanyagok cseréje az élelmiszer-biztonság vagy a tájékoztatási kötelezettség sérülésével nem járhat – hangsúlyozta.

Elsősorban a gyártó felelőssége a fogyasztót informálni; ha egy cégnek nincs lehetősége lecserélni a csomagolást, a szabályozás lehetővé teszi, hogy részlegesen átcímkézze azt – részletezte. Egyedi megállapodás alapján a kereskedő is tájékoztathatja a vásárlót – fűzte hozzá.

Bognár Lajos jelezte, hogy a Nébih tematikus honlapján megtalálhatók lesznek az információk az alapanyagcserékről.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a járvány miatt már korábban jelentősen emelkedett számos alapanyag ára és az energiaköltségek is megugrottak; ezt a helyzetet tetézi az Ukrajnában kitört háború.

Egyelőre még nem látható, hogy mikor lesz vége a háborúnak és milyen gyorsan tud visszatérni a megszokott rend a termelésben, a váratlan helyzeteket azonban a szabályozásnak is köszönhetően a gyártók meg fogják tudni oldani – vélekedett.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt hangsúlyozta: az új határozat célja biztosítani, hogy legyen elegendő áru az élelmiszerboltokban, könnyebben kezeljék a gyártók a megváltozott piaci helyzetet.

A vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül – mondta.

Mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.

Az országos főállatorvos határozata hétfőn jelent meg, a szabálygyűjteményt az Agrárminisztérium és a Nébih szakértői dolgozták ki az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával.Forrás: MTI

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

About admin

Check Also

Gyógyíthatatlan beteg Hernádi Judit.. ” semminek semmi értelme már…”

Spread the love A Jászai Mari-díjas színésznő, Hernádi Judit évről évre egy megpróbáltatással teli hónap …