1 perce érkezett!Újabb földrengés volt Magyarországon: itt lehetett észlelni (1. oldal)

Spread the love

Hétfő este 19 óra 40 perckor újabb 2,5-ös magnitúdójú utórengés követte a hétvégi Szarvas környéki földrengéseket – közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. Azt írták: a földrengést Csabacsűdön érezték, továbbá a környező településeken is észlelhették.

Az utórengésekre számítani lehetett, vasárnap hajnalban is két újabb utórengés követte az előző napi Szarvas környéki földrengéseket, az egyik négy óra előtt, a másik negyed hat körül – közölték akkor. A 4,2-es és a 3,5-ös magnitúdójú földrengést több helyen érezték, további utórengések várhatóak a környéken – írták vasárnap. -címlapfotó:illusztráció!

Hatalmas veszély lehet a mostaninál erősebb földrengés Magyarországon

Szarvas térségében háromszor is négyes erősségű földrengés volt egy nap alatt, amit számos kisebb rengés követett. Ez eddig nem fordult elő, mióta a Szeizmológiai Obszervatórium műszerekkel figyeli a földmozgásokat. De vajon milyen veszélyekkel járhat ez a jelenség?

„A történelmi tapasztalatok alapján elmondható, hogy Magyarországon is lehetnek hatos nagyságrendű földrengések, mint például az 1700-as években Komáromban, ami 6.3-as erősségű volt. Ez nagy károkat okozhat, mint ahogy Olaszországban is történt 2009-ben. De sajnos nem tudjuk megjósolni, hogy mikor és hol lesz ilyen” – mondta Dr. Kalmár Dániel szeizmológus.

A földrengések erősségét a Richter-skálán mérik, amely 0-tól 10-ig terjed. A négyes erősségű rengések általában nem okoznak komoly károkat, de az ötös vagy nagyobbak már igen. A szeizmológusok szerint ezek 50-70 évente fordulnak elő hazánkban, de pontos időpontot nem tudnak megadni.

De a tapasztalati tényezők és az eddigi kutatások azt mutatják, hogy ez az 5-ös erősségű földrengés valós veszély lehet az országra

Az országban jelenleg 14 helyen van olyan berendezés, amelyek a föld mozgását érzékelik. A Szeizmológiai Obszervatórium két munkatársa hétfőn elment az elmúlt napok földrengéseinek helyszínére, ahol további két állomást telepítettek, hogy a lehető legkisebb rezgéseket is pontosan tudják mérni.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …