Tornádó csapott le Kaposvár közelében: fotón a ritka időjárási jelenség

Spread the love

A viharos égbolt alatt egy szörnyű csoda történt. Egy óriási tölcsér nyúlt ki a felhőkből, és végigsöpört a Kaposvár közelében lévő tájon. Egy merész tanú, Pál Krisztina, bátran fényképezte a ritka meteorológiai eseményt, és elmondta az Időképnek, hogy a tornádó csak rövid ideig volt látható.

Egy tornádó megfigyelése nagyon veszélyes lehet, ezért csak akkor próbálkozz vele, ha biztonságos helyen vagy, és rendelkezel a megfelelő felszereléssel. A következő tippeket érdemes megfogadnod, ha éjszaka szeretnél egy tornádót megfigyelni:

  • Figyeld a villámokat. A villámok megvilágíthatják a tornádó alakját, ha a felhők mögött van. Ha egy forgó tölcsért látsz, az egy tornádó jele lehet.
  • Figyeld a földi fényeket. Ha egy tornádó közel van, akkor a földön kis, kék-zöld vagy fehér fényeket láthatsz villanni. Ezek a fények a tornádó által megszakított elektromos vezetékektől vagy transzformátoroktól származnak. Ezek a fények különböznek a villámoktól, amelyek magasabban és nagyobb területen világítanak1.
  • Figyeld az égbolt színét. Ha az égbolt sötét vagy zöldes színű, az egy erős viharra utalhat, amelyből tornádó is kialakulhat. A zöldes szín a jégkristályoktól és a vízcseppektől ered, amelyek visszaverik a napfényt.
  • Figyeld az alacsonyan fekvő felhőket. Ha egy nagy, sötét felhő alacsonyan lebeg az égen, és gyorsan mozog vagy forog, az egy szupercella nevű viharfelhő lehet, amelyből gyakran kialakulnak tornádók. Ha egy ilyen felhőből egy tölcsér nyúlik ki, akkor az egyértelműen egy tornádó.
  • Figyeld a jégdarabokat. Ha nagy jégdarabok hullanak az égből, az egy erős viharra utalhat, amelyből tornádó is kialakulhat. A jégdarabok azt jelzik, hogy a felhőkben nagy a turbulencia és a függőleges légmozgás.
  • Figyeld a szél irányát és erősségét. Ha a szél hirtelen irányt vagy erősséget vált, az egy tornádó közeledtére utalhat. Ha a szél teljesen elcsendesedik, az is gyanús lehet, mert ez azt jelentheti, hogy a tornádó közvetlenül feletted van.
  • Figyeld a zajokat. Ha egy hangos robajt hallasz, ami olyan, mint egy vonat dübörgése vagy egy repülőgép zúgása, akkor az egy tornádó hangja lehet. A robajt a tornádó által felszívott levegő és tárgyak okozzák.
  • Figyeld az állatok viselkedését. Ha az állatok nyugtalanok vagy ijedtek lesznek, az egy viharra vagy tornádóra utalhat. Az állatok érzékelhetik a légnyomás változását és a rezgéseket, amelyeket mi nem.
  • Figyeld a mobiltelefonodat vagy rádiódat. Ha van mobiltelefonod vagy rádiód, akkor figyelj rájuk, mert kaphatsz riasztást vagy információt a viharról vagy tornádóról. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) küldhet vezeték nélküli vészhelyzeti riasztást (WEA) a mobiltelefonodra2. A NOAA időjárás rádiója is hasznos lehet

Címlapfotó:illusztráció!

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …