Itt az örök élet titka? Hat olyan szert találtak, amivel visszafordítható az öregedés

Spread the love

Ha nem is az örök élet, de az öregedés lassítása, a sejtek megfiatalítása mindig is nagy kihívása volt az orvosbiológiának. Amerikai kutatóknak nemrég sikerült pusztán kémiai anyagok segítségével fiatalabb állapotba hozniuk a sejteket.

Genetikai szerkesztés helyett orvoskémiai megközelítést alkalmaztak az amerikai Harvard Medical School tudósai, akik igy értek el komoly előrelépést az öregedés elleni küzdelemben. A tudósok a korábbi, öregedést gátló génekkel kapcsolatos Nobel-díjas kutatási eredményre építettek – számolt be erről egy publikáció az Aging című tudományos lapban, amit a hvg.hu szemlézett.

A kutatók az úgynevezett Yamanaka-faktorokat – ami a Nobel-díjas tudós, Sinya Jamanakáról kapta a nevét, és négy fehérjét (Oct4, Sox2, Klf4, c-Myc) takar – kezdték el vizsgálni. Ezek közvetlenül vesznek részt abban a folyamatban, hogy a sejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPSC) alakítsák át. Ezek aztán – szinte mint egy jolly joker organizmus – képesek a test bármelyik sejtjévé átalakulni. Biztató eredmény az is, hogy a folyamatban nem jönnek létre olyan sejtek, amelyek aztán rákos sejtekké válhatnak.

A kutatók abból feltételezésből indultak ki, hogy ha meg tudják célozni a Yamanaka-faktorokat, és felhasználják őket arra, hogy a régi sejteket iPSC-vé, vagyis speciális őssejtekké alakítsák, az nem csak lassítaná az öregedést, hanem vissza is fordíthatná azt.

A kutatócsoport a fenti megközelítést alkalmazva olyan molekulákat keresett, amelyek a Yamanaka-faktorokkal közösen használhatók az öregedés visszafordítására. A vizsgálat során hat olyan koktélt találtak, amik képesek voltak egy hét leforgása alatt fiatalabb állapotba hozni a sejteket – fogalmazott a tanulmányban David Sinclair, az egyetem genetikai tanszékének vezetője. A csapat most azon dolgozik, hogy javítsa az eddig elért eredményeket, és a jövőben az embereken is ki tudják majd próbálni a fiatalító gyógyszereket – jelent meg az IFLScience-ben.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …