Sinkovits Imre sosem tudta feldolgozni az 56-os forradalom leverését: „Apu utálta az oroszokat!”

Spread the love

Ő volt Dobó István, aki az egri várban azt mondta: a haza nem eladó! Ő volt Ónodi, a klasszis futballista, aki belőtte a tizenegyest a németeknek, s aki két félidőt töltött a pokolban. De ő volt a tizedes is, aki a többiekkel együtt megpróbálta túlélni a második világháború vérzivatarát. Száz meg száz különleges karakter, és Sinkovits Imre mindegyikben maradandót alkotott. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, szeptember 21-én lett volna 95 esztendős. A korszakos művész immár 22 éve nincs közöttünk.
Ha csak hallgattuk volna őt, akkor is azt mondjuk: micsoda orgánum, s milyen gyönyörű, ahogy beszél! De Sinkovits Imre ennél sokkal többet adott: az arca, a testbeszéde, s persze a lelke is hatott a nézőre. Mert mindig szívből játszott, még a legkisebb szerepét is hihetetlen átéléssel alakította. Amikor az apja, a híres Ilkovics étteremben kapott főpincéri állást, ő az Árpád Gimnázium diákjaként kapta meg mindazt a tanáraitól, amely valóságos útlevél volt az élethez. Később megannyi interjúban beszélt lelkesen ifjúkoráról, és az iskoláról, amelyben erkölcsre, hazafiságra, bajtársiasságra, hitre, hűségre, önfegyelemre, és önállóságra nevelték. Kemény ember volt, de egyenes, aki rajongásig szerette a családját, és a hazáját.

– Lehet, hogy megdöbbentő lesz, amit most mondok, de ha apám egyszer csak visszatérne a földre a mennyországból, s néhány napot eltöltene Magyarországon, azt mondaná nekem: lányom, én inkább visszamegyek. S hozzátenné, amit én is gondolok: borzasztó káosz van a világban, és sajnos a hazánkban is. Felháborít, és végtelenül elkeserít amit látok, tapasztalok magam körül. Apám mindig mondta, hogy mocskos a politika, és én nem is szeretnék ezzel foglalkozni – mondta Sinkovits Imre lánya. – Apu gyűlölte az oroszokat, mert a forradalom szinte feldolgozhatatlan emlék volt a számára, sok-sok magyar családdal együtt. Kikérné magának mindazt, ami most történik. S persze azt is, hogy a nyugdíjunk, ahogy ő mondta inkább „nyögdíj”, hogy cserben hagynak sok millió embert. Nekem hetvenháromezer forint a nyugdíjam. Ha nem olimpiai bajnok a férjem, talán éhen halok. Engem tisztességre és szerénységre neveltek a szüleim. Színészek voltak, de nem nagyságosok. Mi a testvéreimmel előre köszöntünk a vécés néninek, az utcaseprőknek, mert apu azt tanította nekünk: tiszteljük a kisembert!

Lánya, Sinkovits Mariann mesélt a legendás színészről / Fotó: Korponai Tamas 

Sinkovits Imre lánya, Mariann emlékezett érzelmekkel telve legendás édesapjára. Egykoron ő is Színház- és Filmművészeti Főiskolát végzett, ám jó ideje már teljesen visszavonultan él hangulatos szentendrei házukban. Nem titkolja, sokszor siratja imádott édesapját, no meg a 39 esztendősen, 2020-ban szívinfarktusban elhunyt gyönyörű lányát, Olimpiát. De ott van mellette férje, élete párja, az olimpiai bajnok birkózó, Hegedűs Csaba, aki szeptember 6-án ünnepelhette 75. születésnapját. Ők ketten, kéz a kézben sétálnak végig hol sírva, hol nevetve az élet ösvényén.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …