2024-től igen komoly üzemanyagárak jönnek – Ilyen sokkal fog drágulni:

Spread the love

A közeljövőben újabb üzemanyagár-emelés várható a magyar piacon, miután Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója bejelentette: 2023 januárjában 41 forinttal fognak nőni az üzemanyagárak. Ezzel a literenkénti ár átlépheti a 700 forintos lélektani határt.

Bár korábban felmerült a lehetőség, hogy változtatni fognak a jövedéki adó nyár elején bejelentett mértékén, most a vezérigazgató egyértelműen megerősítette: “Eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal fognak emelkedni az üzemanyagárak.”

A jövedéki adó emelése az Európai Unió előírásából adódik, amelynek betartása elkerülhetetlen – jelentette az Index az ATV Egyenes beszéd című műsorára hivatkozva. Ugyanakkor az emelés mértéke kapcsán ellentmondások is felmerültek. Míg a kormány az európai uniós szabályra hivatkozik, sokan úgy gondolják, hogy annak mértéke túlzó.

Hernádi Zsolt kijelentette, hogy amennyiben a hazai üzemanyagárak újra alacsonyabb szintre süllyednének, akkor ismét beindulhatna az üzemanyag-turizmus. Hozzátette: a benzinturizmus hiánya miatt a tavalyi évhez képest 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot értékesítettek. “A kormány még egyszer ne gondolkozzon ársapkában!” – fogalmazott a vezérigazgató.

Nem csak a belső piacot érintő változásokról, de a nemzetközi eseményekről és azok olajpiaci hatásairól is beszélt. Megjegyezte, hogy az Izrael és Hamász közötti konfliktus a Brent olaj árát is megemelte, ami most 90 dollár fölött van. Ugyanakkor ellátási sokk nem történt, de a piac fokozottan figyeli a Közel-Keleti eseményeket, különösen Szaúd-Arábiát és Iránt.

A vezérigazgató Orbán Viktor kazahsztáni útjával kapcsolatban is nyilatkozott. Kiemelte, hogy több türk állam, például Törökország, Azerbajdzsán és Kazahsztán, energetikai szempontból kulcsfontosságú Magyarország számára.

A jövőbeli üzemanyagpiaci változásokat tehát számos tényező befolyásolja, mind hazai, mind nemzetközi szinten. A fogyasztóknak azonban biztosan szembe kell nézniük a januári áremelkedéssel.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …