1 perce érkezett! Újabb földrengés rázta meg Magyarországot!

Spread the love

Siófok közelében, a balatoni régióban vasárnap egy mérsékelt erejű földrengést érzékeltek. A Georisk és a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is dokumentálta ezt a geológiai eseményt, mely dél körül történt. Töreki területén a rengés következett be, amely a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségűnek minősült a hivatalos és ellenőrzött mérések alapján.

Ez az erősség a földrengések skáláján viszonylag gyenge intenzitásúnak tekinthető. Érdekes módon, ugyanazon a napon Montenegróban és Törökországban is hasonló időben földrengéseket észleltek.

Földrengésről akkor beszélünk, amikor a földfelszín egy része hirtelen mozgásba lendül, aminek néha súlyos következményei lehetnek. A földrengések általában a földkéregben felhalmozódott energia hirtelen felszabadulásakor keletkeznek, lökéshullámok formájában, amelyek a keletkezési pont, vagyis a földrengés hipocentrumából kiindulva gömbhéjszerűen terjednek szét. A hipocentrum földfelszíni merőleges vetületét nevezzük epicentrumnak.

Amíg tart a rengés:Ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (Pl. ledőlő kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt)

Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából biztonságosabb helyre (pl. nappaliba) meneküljünk.Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában.

Mit ne tegyünk földrengés esetén?

Ne használjuk a telefont feleslegesen csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra.

Címlapkép: illusztráció 

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …