1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!hatalmas név távozott közülünk!

Spread the love

Elhunyt Losonczi Ágnes, a magyar szociológia iskolateremtő alakja

Életének 96. évében elhunyt Losonczi Ágnes, Széchenyi-díjas szociológus, a magyar szociológia meghatározó alakja. A hírt családja közölte az MTI-vel hétfőn. Losonczi Ágnes 1928. augusztus 27-én született Debrecenben. Fiatal korában számos művészeti ágazatban képezte magát, majd a Népművelési Minisztériumban dolgozott. Az 1960-as években fordult figyelme a szociológia felé, amely később életpályája középpontjába került.

Losonczi Ágnes volt a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének alapítója és későbbi vezetője. Kutatásai kezdetben a zene társadalmi szerepére, majd később az életmód, az egészségügy és az életfordulók témáira összpontosítottak. Többek között az öregség és a traumatizáció kérdéseivel foglalkozott. Első könyve 1969-ben jelent meg, és munkái közül több is alapvető szakirodalommá vált.

Számos elismerést kapott élete során, köztük a Balázs Béla-díjat, az Akadémiai Díjat, és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 2017-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, elismerve jelentős tudományos életművét.

Losonczi Ágnes temetését szűk családi körben tartják meg.

Íme az utolsó videó :

FRIDERIKUSZ”: Beszélgetés Losonczi Ágnes iskolateremtő szociológussal

 

About admin

Check Also

Nyugdíjas Marikanéni olyan kegyetlenül beolvasott Novák Katalinnak hogy azóta ezrek osztják a szavait !

Spread the love Nyugdíjas Marikanéni olyan kegyetlenül beolvasott Novák Katalinnak hogy azóta ezrek osztják a …