Újabb nyugdíjemelés érkezhet nyáron

Spread the love

A Miniszterelnökség megerősítette, hogy júniusban újabb, inflációkövető nyugdíjemelés várható, amennyiben a vártnál nagyobb mértékben emelkednek az árak. A visszamenőleges emelés mértéke nagyjából 3,2 és 4 százalék között lehet majd a jelenlegi várakozások szerint.

Legutóbb januárban hajtottak végre emelést, akkor öt százalékkal növelték a nyugdíjakat. A költségvetési törvény háromszázalékos emelést ír elő, de a magasabb emelés sem tudta korrigálni a magas inflációt. Emiatt lesz szükség idén nyáron a nyugdíjak újabb növelésére.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a választás előtt még csak arról beszélt, hogy „ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik”. Az ATV  nyári nyugdíjemelésre vonatkozó kérdésére a Miniszterelnökség azt írta, hogy a kormány az inflációkövető nyugdíjemelést ebben az évben is garantálja. Ha a vártnál jobban emelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban is nyugdíjemelést biztosít.

Az infláció miatt szükséges korrekció legalább 3,2 százalék lehet, de a mostani várakozások szerint a 4 százalék sem lehetetlen. Attól függően, hogy júniusban végül mennyivel emelik a nyugdíjakat, elképzelhető, hogy még novemberben is egy újabb, visszamenőleges emelésre lesz szükség az infláció további növekedése miatt.

A vártnál nagyobb áremelkedés miatt ehhez hasonlóan tavaly novemberben emelték meg visszamenőlegesen a nyugdíjak összegét.

Forrás: Pénzcentrum

A nyugdíjasok helyzete Magyarországon egyre aggasztóbb képet mutat. Az elmúlt években a nyugdíjak értéke jelentősen csökkent, miközben az élelmiszerárak drasztikusan emelkedtek. Az RTL Híradó legfrissebb jelentése szerint már 250 ezer nyugdíjas él mélyszegénységben az országban, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Az átlagnyugdíj jelenleg alig több mint a fele a nettó átlagfizetésnek, miközben 2010-ben még majdnem a háromnegyede volt. Ez a különbség azért is aggasztó, mert az infláció emelkedésével párhuzamosan a nyugdíjak vásárlóereje folyamatosan csökken. Júniusról júliusra a liszt ára 38,1%-kal, a cukoré 13,9%-kal, az étolajé pedig 9%-kal emelkedett, miután a kormány megszüntette a kötelező akciókat. Ezek az áremelkedések különösen súlyosan érintik a nyugdíjasokat, akik jövedelmük nagy részét élelmiszerekre költik.

A kormány azonban elégedett az intézkedéseivel. Az RTL Híradónak küldött válaszukban hangsúlyozták, hogy 2010-hez képest ötödével nőtt az ellátások vásárlóereje, és szerintük túlteljesítették az ígéretüket, amely a nyugdíjak reálértékének megőrzésére vonatkozott. Ennek ellenére a Bankmonitor szerint minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult 2023-ban, és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint a helyzet tovább romolhat a következő hónapokban.

A szakértők szerint a helyzet javítása érdekében elengedhetetlen lenne a nyugdíjak inflációhoz igazításának felülvizsgálata, valamint a nyugdíjasok számára nyújtott támogatások bővítése. Az állami nyugdíj önmagában nem elegendő az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartására, ezért egyre többen keresnek alternatív megtakarítási lehetőségeket, amelyekkel kiegészíthetik jövedelmüket.

Az emelkedő árak és a nyugdíjak csökkenő vásárlóereje miatt a nyugdíjasok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek Magyarországon, és sürgető kérdéssé válik, hogy milyen intézkedésekkel lehetne enyhíteni a problémát.

About admin

Check Also

Nyugdíjas Marikanéni olyan kegyetlenül beolvasott Novák Katalinnak hogy azóta ezrek osztják a szavait !

Spread the love Nyugdíjas Marikanéni olyan kegyetlenül beolvasott Novák Katalinnak hogy azóta ezrek osztják a …