Bankkártyások figyelem! Ha pénzt vesztek ki az ATM-ből az összeg végződjön 9-re! (1. oldal)

Spread the love

A magyar ATM-ek titka: ezért nem mindegy, hol veszed ki a pénzed.Ha gyakran szeretnénk készpénzzel fizetni, az bizony sok fejfájást okozhat a mindennapokban. A boltokban sokszor nem minden bankjegyet fogadnak el, főleg a nagy címletekből nem tudnak visszaadni, az automatákban pedig nagyon sokszor nincs  minden címletből,  a legtöbbször pedig, ha kisebb bankjegyeket is szeretnénk kapni, akkor komolyan trükköznünk kell az összegekkel. Természetesen vannak  olyan ATM-ek, ahol kiválaszthatjuk azt, hogy  milyen címleteket szeretnénk, de ez nincs mindenhol így.

A korábbi években jellemzően kevesebbszer  vettünk fel készpénzt ,  de 2015-ben újra  többször vettünk fel készpénzt és növekedett a készpénzfelvételek értéke is, összesen 7 százalékkal. Elérte a 63 ezer forintot  tranzakciók átlagértéke. Fontos tudni, hogy  nem mindegy az, hogy  hol vesszük fel a pénzt.

96 százaléka a készpénzfelvételeknek  az ATM-eknél történik, ott  a tranzakciók átlagértéke 59 ezer forint volt  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb fizetési rendszer jelentéséből ez derült ki.

Közel 185 ezer forint volt  a vállalati szektorra jellemző bankfióki POS-terminálos készpénzfelvételek átlagértéke.

A pénzfelvételek nehézségei mellett még gyakran  szembesülhetünk azzal a problémával, hogy  nem fogadják el a pénztárnál a nagyobb címletű bankjegyeinket, mert nem tudnak visszaadni. És ezt meg is tehetik a boltosok, mert a készpénzes fizetések esetében az a szabály érvényesül, hogy ésszerű keretek között névértéken el kell fogadni minden, az MNB által kibocsátott forintbankjegyet és érmét. Itt  az észszerűség a bökkenő, ez  azt jelenti, hogy a pénztárnál visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása,abban az esetben,  ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Sok automatánál még mindig rákényszerülünk, hogy  a “más összeg” gombra nyomjunk, ha például  attól félünk, hogy csak nagy címletet ad majd ki a gép.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …