Emléktábla került az öt éve elhunyt zenészlegenda, Orbán Józsi fájára – „Szép lassan elsorvadt, a betegség szinte felfalta”

Spread the love

Kicsit olyan volt, mintha ő is ott lenne. Mert mindenkinek volt egy sztorija vele kapcsolatban. Több százan állták körbe a tavaly ültetett fát Balatonszárszón, gyerekek, felnőttek – és közösen emlékeztek a 2018. július 30-án elhunyt Orbán Józsira, a 100 Folk Celsius együttes énekesére. S erre a bizonyos fára szombat délelőtt különleges hangulat közepette felkerült a bohém zenész emléktáblája.

Óriási vihar támadt. Pillanatok alatt özönvízszerű eső kergette fedezékbe az embereket. De a 100 Folk Celsius tagjai tovább játszottak. A víz becsorgott a hangszerekbe, de a zenekar tovább nyomta. Saját számaik mellett megszólaltattak elhunyt barátaik tiszteletére Omega- és LGT-dalokat is. Különleges hangulatú este volt ez a Balaton mellett. Írhatnánk azt is, hogy igazi örömzenében lehetett része a szép számú közönségnek, csakhogy valaki hiányzott a táncból, a színpadról, az életből. Orbán Józsi, aki épp öt éve hunyt el, s akiről szólt ez a nap ott, Balatonszárszón, a Party-fészek klubban.

– Józsi, ha látná onnan fentről, hogy mennyire szeretik őt még mindig az emberek, talán mosolyogna a bajsza alatt. A szárszói önkormányzattal karöltve mindent megtettünk azért, hogy méltóképpen emlékezhessünk meg a barátunkról. Tavaly József Attila sírja mellett ültettünk egy fát, és most erre a fára került fel Orbán Józsi emléktáblája. Megható és vidám pillanatok váltogatták egymást, s aki ott volt, különleges élmény részese lehetett. Már a délelőtti emléktábla állításnál is szóltak a dalok, ám a 100 Folk Celsius este fergeteges show-val szórakoztatta a közönséget, a tizenharmadik Sárkányfesztivál keretein belül. S a fiúkat még a vihar sem csalta le a színpadról… – Benkő Balázs, a Party-fészek klub tulajdonosa Orbán Józsi egyik legjobb, s talán legkitartóbb barátja elevenítette fel a szombat eseményeit.

Hiába telnek az évek, immár öt esztendeje nincs közöttünk az élet császára, ahogy mindenki nevezte őt. A hiánya még mindig felfoghatatlan.

– Nehezen tudom feldolgozni magamban, hogy halnak meg körülöttem a barátaim. Erre egyszerűen nem lehet felkészülni. Azt mondják, hogy az idő minden sebet begyógyít, s talán lehet, hogy így van. Torontáli Pista már több mint tíz éve nincs közöttünk. Róla már tudok nyugodtan beszélni, de Józsival kapcsolatban ez még messze nincs így. Még most sem hiszem el, hogy meghalt! Itt van előttem, ahogy erőszakkal elcipeltük őt a kemoterápiás kezelésre. Aztán negyedóra múlva hívott az orvos, hogy hol a Józsi? Fogta magát, és eljött, mondván: hagyják őt békén. Csodálatos élete volt, de az utolsó tíz hónap az maga lehetett a pokol számára. Ő, a büszke sármőr, a sportos, jó megjelenésű férfi szép lassan elsorvadt. A betegség szinte felfalta. Bárcsak megmenthettük volna! Szombaton beszélnem kellett, megemlékezni róla közönség előtt, és én megint elbőgtem magam… – Littvay Imre, a 100 Folk Celsius alapító tagja beszélt meghatottan egykori zenésztársáról, barátjáról.

A népszerű banda Orbán Józsi nélkül is játszik, fellépéseket vállal. De az Országút című dalt csak úgy tudják előadni a koncerteken, hogy a szöveget egymás között felosztották. Csak így képesek könnyek nélkül énekelni…

About admin

Check Also

Tóth Gabinak elege lett az országból: végleg külföldre költözhet – állítják

Spread the love Tóth Gabinak elege lett az országból: végleg külföldre költözhet – állítják. Ki …