Erre senki nem számított, változnak a nyugdíjak – erről jobb, ha tudsz

Spread the love

A magyar nyugdíjrendszer problémáiról és a lehetséges megoldásokról szóló nyugdíjreformcsomagról folytatott egyeztetésekről számolt be a Pénztárszövetség és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az egyik legfrissebb hírforrásban.

A megbeszéléseken részt vesznek az iparági szereplők és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) képviselői.

A kiindulási pont az, hogy Magyarországon kevés ember rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma is folyamatosan csökken. Különösen aggasztó, hogy a fiatalabb korosztályok hiányoznak a pénztári szektorból.

A Pénztárszövetség és a MABISZ olyan megoldást javasol, amely a lengyel nyugdíjrendszer példájára épül. Lengyelországban a munkavállalók a bruttó fizetésük 2-4 százalékát fizethetik be egyéni számlájukra, míg a munkáltatók ehhez további 1,5-4 százalékot adhatnak hozzá.

Az állami költségvetésből minden munkavállaló után támogatást is fizetnek. Az önkéntes belépés automatikus, és a rendszerből való kilépés bármikor lehetséges. A munkavállalók kilépés esetén vissza kell téríteniük az állami támogatást és a munkáltatói hozzájárulás egy részét, valamint be kell fizetniük a megfelelő tőkenyereség-adót.

A javaslat szerint Magyarországon is bevezetnék egy hasonló rendszert, ahol a nagyobb munkáltatóknak lenne kötelező a belépés az első évben, majd fokozatosan kiterjesztenék a kisebb vállalkozásokra is.

Ez a megközelítés segíthetne abban, hogy a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatóbbá váljon, és növekedjen a nyugdíjcélú megtakarítások aránya a lakosság körében. A megbeszélések folyamatosak, és a döntések a jövőben alakíthatják a magyar nyugdíjrendszer arculatát és működését.

About admin

Check Also

Tóth Gabinak elege lett az országból: végleg külföldre költözhet – állítják

Spread the love Tóth Gabinak elege lett az országból: végleg külföldre költözhet – állítják. Ki …