Hoppá! Ezt nem gondoltuk volna! Erre költi Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó 380 millió forintot

Spread the love

Karikó Katalin Nobel-díjának híre nem csak a hazai, de a nemzetközi tudományos közösség számára is ünnepi alkalmat jelent. A magyar biokémikus, akinek szerepe meghatározó volt az mRNS-vakcinák fejlesztésében és így a globális pandémia elleni harcban, nemcsak a tudományos úttörésért kapott elismerést, hanem az egész világ háláját is kivívta, milliók életének megmentésével. A díj méltányos elismerés a tudósnőnek, akinek tudományos pályafutása mára a magyar tudománytörténet részévé vált.

Két évvel ezelőtt, amikor Karikó Katalin és kollégája, Drew Weissman neve először felmerült a Nobel-díj esélyesek között, a tudósnő az M5-ös csatornán beszélt arról, hogyan tervezi felhasználni a díjjal járó pénzjutalmat, amely azóta 310 millióról 380 millió forintra emelkedett.

Az akkor elhangzott szavakból tudjuk: “Kutató maradok mindörökké és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni” – mondta Karikó Katalin, aki korábban a Széchenyi-díjjal járó összeg felét a kisújszállási iskolának adta, míg a másik felét a Csányi Alapítványnak küldte.

Az évekkel ezelőtti beszélgetés során a tudósnő továbbá azt is megosztotta: “Olyan cégeket hoznék létre, melyek a messenger-RNS-en alapuló, illetve neuro-degeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának.” Azt is leszögezte, hogy a pénzügyi jutalom nem változtat meg semmit a mindennapjaiban vagy a fogyasztási szokásaiban. “Nem hordok ékszert és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad” – zárta mondandóját.

Ez a szellemiség és az odaadás, amit Karikó Katalin tanúsít, lenyűgöző példa lehet a jövő kutatói számára, és a nagyközönség számára is inspiráló lehet. A Nobel-díj elnyerése által az egész világnak üzeni, hogy a kutatás és a tudomány érték, mely képes az emberiség életét jobbá tenni és válaszokat találni a legnehezebb kérdésekre is. Karikó Katalin munkássága és elszántsága még sokáig fogja formálni a tudományos közösséget és a társadalmat egyaránt.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …