Ilyen fényűző idősotthonokban laknak a tehetős magyar nyugdíjasok, másnak meg zsíros kenyérre is alig futja…

Spread the love

Egyre nagyobb a különbség a nyugdíjasok között.

Az elmúlt években egyre nagyobbra nyílt az olló a nyugdíjasok között: egyesek 2 millió forint feletti álomnyugdíjat kapnak, másoknak pedig 28 500 forinttal kell beérniük havonta. A teljes kapacitáskihasználás és a hosszú várólisták miatt a 2,6 millió magyar nyugdíjasnak csupán a 2-3 százaléka tud idősotthonban élni, a piac viszont erre az igényre is reagált. Néhány éve megjelentek az első luxus nyugdíjasházak, amelyek „beugró” és havidíj fejében magas szolgáltatást nyújtanak. A HelloVidék megnézte, hogy a nyugdíjasházak milyen szolgáltatásokkal látják el a lakókat és mennyibe kerül átlagosan egy ilyen otthonba költözni.

A KSH utolsó adatai szerint 2017-ben 2,606 millióan részesültek nyugdíj- és egyéb ellátásban, ami a teljes népesség 26,6 százaléka. Bár a nyugdíjak évről-évre emelkednek, a különbségek azonban egyre inkább elmélyülnek – Budapesten például átlagosan közel 40 ezer forinttal magasabb nyugdíj összege, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A szabolcsi nyugdíjasok például 115,6 ezer forintot kapnak átlagosan egy hónapban, a sort pedig a Bács-Kiskun megyei nyugdíjasok követik 115,9 ezer forinttal. A harmadik legkisebb nyugdíjat a Békés megyei nyugdíjasok kapják, szám szerint 116,2 ezer forintot átlagosan.

A KSH adatai szerint 2018-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint a dél-alföldi Bács-Kiskun és Békés megyében a 100 000 forintnál kisebb összegű öregségi nyugdíjban részesülők aránya 40 százalék fölött volt, míg Budapesten az ellátottak ötödének volt ilyen alacsony a nyugdíja. A 180 000 forint feletti öregségi nyugdíjban részesülők aránya 29 százalékkal a fővárosban volt a legmagasabb, ami az országos átlagot 13,1 százalékponttal meghaladta. A medián nyugdíj 2018 januárjában 117 505 forint volt, míg az átlag 128 400.

Az időskori szociális ellátások (étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, közösségi ellátások, támogató szolgáltatás, utcai szociális munka, nappali ellátás, ápolást, gondozást nyújtó intézmény, rehabilitációs intézmény, tartós bentlakásos intézmény, támogatott lakhatás, egyéb speciális intézmény) igénybevétele önkéntes, melyeket az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője szóban vagy írásban kérelmezhet a szolgáltatónál.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …