JANUÁRTÓL MÁR luxusnak, igazi kuriózumnak számít a koporsós temetés Magyarországon! Ennyibe kerül 2024. JANUÁR 1-től egy temetés

Spread the love

Mára már oda jutottunk, hogy luxusnak számít egy koporsós temetés?! Tízből legalább hárman otthon tartják szeretteik hamvait, mert nincs pénzük eltemetni! Ennyibe kerül ma Magyarországon egy átlagos temetés:

Átlagosan mintegy félmillió forintra becsüljük a temetésünkkel, illetve az elhalálozásunkkal együtt járó költségeket. Az elmúlt három évben megháromszorozódott azok száma, akik még életükben gondoskodni kívánnak az elhalálozásukat követő kiadásokról. Mindeközben a temetkezési vállalkozók szerint egyre többen vannak azok is, akik a legolcsóbb temetkezési formát választják: anyagi okok miatt ma tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait.

Az elmúlt ötven évben, az első hazai hamvasztók megjelenését követően alapvetően megváltoztak a temetkezési szokások hazánkban: míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy az elhunyttól ne hagyományos, koporsós temetéssel vegyenek végső búcsút, addig ma egyre ritkább a koporsós temetés, a fővárosban mindössze a temetések 10-15 százaléka ilyen.

A változások mögött leginkább anyagi megfontolások húzódnak, ami a megtakarítási szokások átalakulásával is összefügg: míg korábban a halálra való készülésnek fontos eleme volt a temetés költségeiről való gondoskodás – a családok évekig gyűjtöttek az idős hozzátartozók temetésére -, addig az elmúlt évekig kevesen tettek félre tudatosan az elhalálozásukat követő kiadásokra.

Évről évre nő azok száma is, akik a legolcsóbb temetkezési formát választják. A legolcsóbb temetkezési forma az, ha a hamvasztást követően a hamvakat hazaviszik – ebben az esetben a hamvasztás, az urna, az esetleges hűtés és az ügyintézés költségeivel kell kalkulálni. Ennek ára országosan változó, a felmérés során megkérdezett temetkezési vállalkozók adatai alapján a hamvak kiadása akciósan 58 ezer forinttól kezdődik, ha kórházban történt a haláleset, de az összeget sok tényező befolyásolhatja.

íme egy átlag:

[ ]

Alap hamvasztási szolgáltatás*

Hamvasztási díj: 31.115 Ft Halottkezelési díj Krematóriumban: 4.900 Ft Hamvasztó koporsó: 27.235 Ft Elhunyt szállítási díj a hamvasztó üzembe: 27.605 Ft Egészségügyi egységcsomag: 9.780 Ft Kegyeleti szakszolgáltatás: 7.620 Ft Hamvakat tartalmazó urnabetét: 3.250 Ft Hamvak szállítása irodába hamvasztó üzemből: 8.510 Ft Urnakiadási adminisztrációs díj: 5.715 Ft Ügyintézési díj: 24.765 Ft

Összesen:

150.495 Ft

ű

Szórásos temetés Budapesten  (ravatalozás, hamvak szórása)

XVIII. kerületi Szent Margit templomban hamvasztással:  259.900 Ft-tól XI. kerületi Szent Gellért templomban    hamvasztással: 209.900 Ft-tól Budapesti kápolnában hamvasztással: 189.900 Ft-tól Új Köztemetőben, Óbudai temetőben    hamvasztással: 244.900 Ft-tól Dunai hajós temetés: 339.900 Ft-tól

Koporsós temetés Budapesten

Koporsó:    E-01 bútorlapos  53.195 Ft Koporsó kárpitozás párnával:        6.350 Ft Szemfedél: 4.445 Ft Koporsó névfelirat: 7.955 Ft Sírjelző kereszt, fejfa: 9.900 Ft Sírjelző névtábla: 5.500 Ft Elhunyt temetőbe szállítása: 27.605 Ft Ügyintézési díj: 19.950 Ft Temetői díjak:* egyéni

Összesen:

134.900 Ft

 * A temetői díjak minden esetben hozzá adódnak a fenti szolgáltatási árhoz.

További szolgáltatások listája

Elhunyt lakásról történő szállítása:  23.495 Ft Elhunyt hűtési díja naponként: 4.191 Ft Urnaszállítás Budapesten belül: 6.500 Ft-tól Polgári búcsúztatás: 28.500 Ft-tól Egyházi búcsúztatás: 47.500 Ft-

A végösszeg nagyban függ attól, hogy hol történt a haláleset (a lakásból történő elszállítás önmagában 15-20 ezer forinttal megdobja a költségeket), milyen távolságra kell az elhunytat szállítani, illetve hány napig kell hűteni a holttestet, vagy attól, hogy milyen kellékeket (urnát, urnaterítőt) választunk. A kórházi elhalálozás vagy boncolás esetén a holttest felöltöztetésének díjával is érdemes számolni, amelyért akár 16-18 ezer forintot is elkérhetnek. Mindent összevetve az elhalálozással járó költségek a legritkább esetben jönnek ki 90 ezer forint alatt, de van olyan vidéki temetkezési vállalkozás, amelynél a legolcsóbb temetés is bruttó 200 ezer forintba kerül.

A megkérdezett temetkezési vállalkozók szerint az emberek leginkább anyagi okok miatt döntenek a hamvak hazavitele mellett – bár vannak, akik érzelmi okokból tesznek így. A fővárosban lényegesen magasabb azok aránya, akik a temetkezésnek ezt a formáját választják, egyes temetkezési vállalkozóknál az ügyfelek 60 százaléka magával viszi a hamvakat, míg vidéken csak 15-20 százalékuk.

Akik nem rendelkeznek megtakarítással temetésük költségeinek fedezésére, azoknak a következő években sem lesz könnyebb dolguk. Az állam által támogatott, ingyenes szociális temetés intézményének bevezetését – amely évek óta napirenden van – legutóbb 2019-re halasztották el, a települési önkormányzatoktól igényelhető temetési segélyre pedig csak a legrászorultabbak jogosultak.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …