Kiderült az igazság!Ezért halt meg a 14 éves kislány a Balatonnál!

Spread the love

Borzasztó haláleset történt a minap a Balatonon, ahol egy 14 éves kislány éppen az év végi osztálykiránduláson volt, amikor bekövetkezett a tragédia. A lány már rég kiért a vízből, de gyomor- és fejfájásra panaszkodott, majd rosszul lett. Hiába hívtak hozzá azonnal segítséget, a kórházban életét vesztette. Állítólag másfél liter vizet találtak a szervezetében. De mi okozhatta a kislány halálát? Miért csak később jelentkeztek a tünetek?

Hogy a konkrét esetben mi történt, nem tudjuk, de létezik egy orvosilag ismert, ám a köztudatban mégsem forgó, igen veszélyes jelenség, amit úgy neveznek, hogy másodlagos fulladás, más néven száraz fulladás. A rejtőzködő, olykor halállal is végződő probléma általában a vízben önfeledten játszó gyerekeket érinti. A tóban vagy medencében való játék közben véletlenül nagyobb mennyiségű vizet szippant fel a bajba jutott, amit nem tud kiüríteni a szervezetéből teljesen. A természetes védekezőreakció ilyenkor a köhögés, ami kiszorítja a folyadékot a tüdőből, ám előfordulhat olyan, hogy a légutakban megragad a folyadék, ami később súlyos problémákat okoz a légzőrendszerben.

Az úgynevezett másodlagos fulladás azt jelenti, hogy a belélegzett víz felgyűlik a tüdőben, és irritálja a szöveteket, tüdőödémát és légzési nehézségeket okoz, ez pedig halált is okozhat

– írja az Egészségkalauz.

A másodlagos fulladás órákkal, de akár napokkal később is jelentkezhet azután, hogy a gyerekek kijöttek a vízből. A légútban felgyűlt folyadékot észre sem veszi a bajbajutott, amíg a tünetek el nem kezdenek jelentkezni. Általában a másodlagos fulladást elszenvedők rózsaszín árnyalatú, néha habos folyadékot kezdenek felköhögni, mellkasi fájdalomra panaszkodnak, nehezen lélegeznek, elsápadnak és rendkívüli fáradtság jön rájuk.

Hogyan védekezzünk ellene?

A másodlagos fulladáshoz vezető vízbeszippantás szinte kivédhetetlen, hiszen önkéntelen módon történik. Egy szülő vagy a gyermekre felügyelő felnőtt maximum annyit tud tenni, hogy felhívja a gyermek figyelmét arra, vigyázzon a tüdőbe kerülő vízre, óvatosan játsszon. Ám, ha a baj már bekövetkezett, a tüneteket észre lehet venni, és ha a segítség időben érkezik, életet menthet.

A Balatonnál elhunyt kislány esetében egy szemtanú arról számolt be, hogy a gyomrát és a fejét fájlalta, kiabált és köhögött. Egy vészhelyzetben nehéz pontosan beazonosítani a tüneteket, pláne egy laikus számára. Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy a másodlagos fulladás jelensége vezetett a budapesti diák elvesztéséhez, ám ettől függetlenül fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fulladás veszélye nem múlik el attól a pillanattól, hogy valaki kijött a vízből..

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …