Meghalt Benedek Miklós

Spread the love

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tudatta az MTI.

Benedek Tibor konferanszié, kabarészínész fia a vasárnap délutánokat a Vidám Színpadon töltötte, a kulisszák mögül nézte az előadásokat.

[ ]

Valcz Péterrel és Dévényi Tiborral 1965-ben megnyerték a Ki mit tud? paródia kategóriáját. Már az érettségi előtt felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Szinetár Miklós osztályába került. 1969-ben megszerzett diplomája után rögtön szerződtette Both Béla, a Nemzeti Színház igazgatója.

Több mint egy évtized után alapító tagja lett a Katona József Színháznak. Első rendezése, a nagy sikerű Galócza is oda köthető. Szellemi atyja a négyszázas sikerszériát megélt, világjáró Budapest Orfeum-produkciónak Császár Angelával és Szacsvay Lászlóval közösen. 2002-ben A vihar Prosperójának szerepére ment az új Nemzetibe, Schwajda György hívására majd Alföldi elbocsátotta. 1992 és 2007 között az SZFE oktatója volt.

BENEDEK MIKLÓS: DÜHÖS VAGYOK, HOGY NEM LEHET GYÓGYÍTANI EZT A BETEGSÉGET! / Szóló / Palikék Világa

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …