Ők is félmilliós nyugdíjat kapnak – te köztük vagy?

Spread the love

A postás novemberben átlagosan 80 ezer, februárban pedig 230 ezer forint plusz nyugdíjat hozhat az időseknek. Jövő februárban a nyugdíjasok számlájára akár 460 ezer forint is érkezhet átlagosan. Mindez abból adódik, hogy a kormányzat ígérete szerint a következő év költségvetése és a nyugdíjtörvény biztosítja a nyugdíjak értékállóságát, és a 13. havi nyugdíj továbbra is fennmarad.

Az elmúlt években, 2020-tól 2022-ig, a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzésére korrekciókat hajtottak végre, és ez az idén is megismétlődik. Egy közösségi média platformon megjelent videó szerint novemberben a nyugdíjasok átlagosan 80 ezer forint plusz összegre számíthatnak – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A miniszteri bejelentés Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadójának oldalán került közzétételre. Varga Mihály kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány 2010-től kötelezettséget vállalt a nyugdíjasok mellett.

„Azt ígértük, hogy visszaállítjuk az idős emberek megbecsülését és megőrizzük a nyugdíjak értékét. Az ígéretet betartottuk: 2010 óta a nyugdíjak összegét megdupláztuk, vásárlóértéküket 20 százalékkal növeltük” – mondta.

Hozzáfűzte, hogy a magyar gazdaság jól teljesítő éveiben is adtak nyugdíjprémiumot, eddig összességében öt alkalommal. Hangsúlyozta, hogy helyreállították „a baloldali kormányzat által megszüntetett” 13. havi nyugdíjat.

Varga Mihály kifejtette, hogy a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban is betartják ígéreteiket: ebben az évben a nyugdíjakat 15%-kal növelték, novemberben pedig egy 3,5%-os kiegészítő nyugdíjemelést valósítanak meg visszamenőleg.

Emiatt novemberben a nyugdíjasok átlagosan 80 ezer forint többletet kapnak.

A novemberi 3.5%-os extra nyugdíjemelés egy 210 ezer forintos átlagos nyugdíj esetében havi 6500 forint többletet, éves szinten pedig a 13. havi nyugdíjjal együtt összességében közel 85 ezer forintot tesz ki. Tehát novemberben az idősek átlagosan 78 ezer forinttal többet kapnak, mint októberben.

A nyugdíjkorrekció befolyásolja a jövő évi nyugdíjakat is. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a mostani 210 ezer forintos átlagos nyugdíj 217 ezer forintra nő a korrekció után. Mivel 2024 januárjában további nyugdíjemelés várható, ami várhatóan 6%-os lesz a jövő évi infláció alapján, az átlagnyugdíj így meghaladja a 230 ezer forintot.

A 13. havi nyugdíj és a februári nyugdíj így összességében 460 ezer forint körül alakul, amennyit átlagosan a nyugdíjasoknak utalnak majd.

Címlapfotó:illusztráció!

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …