Forme de plural interesante în limba română

Spread the love

Unele cuvinte din limba română ne pot da uneori bătăi de cap, mai ales atunci când e vorba de formele la singular și plural. Dacă unele cuvinte sunt defective de plural, adică nu au o asemenea formă, altele au și pare dificil s-o ghicești. Spre exemplu, care este pluralul cuvântului macrou? Puține persoane știu cum se spune.

Pluralul cuvântului “macrou”

Macroul este un pește des consumat de români. Te-ai întrebat vreodată care este forma de plural a acestui cuvânt? Ei bine, poate ai fi spus că nu are o formă de plural, însă are. Aceasta este „macrouri”.

Potrivit dexonline.ro, macrourile sunt “pești de mare cu spatele albastru-verzui cu dungi negre, care se apropie de țărmuri primăvara și vara (Scomber scomber)”.

Alte curiozități despre cuvintele din limba română și forma lor de plural

Există și alte cuvinte din limba română care pot crea confuzie atunci când vine vorba despre forma lor de plural. Iată câteva exemple:

  1. Monedă – Deși mulți oameni sunt tentați să spună “monezi”, forma acceptată este cea de “monede”.
  2. Lapte – Substantivul “lapte” este un defectiv de plural atunci când se referă la alimentul propriu-zis. Există situații în care se poate spune “lăpturi” la plural. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, definiția laptelui este “Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului şi a puiului de animal)”.
  3. Ciocolată – Chiar dacă multă lume folosește “ciocolăți”, aceasta este forma greșită de plural. Cea corectă, pe care cu toții ar trebui să o folosim, este “ciocolate”.
  4. Ecler – Potrivit DOOM2, varianta de plural a acestui cuvânt este “ecleruri”, deși până de curând se folosea “eclere”.
  5. Mazăre – Acest cuvânt nu are plural, adică este defectiv de plural. Alte denumiri de alimente care sunt defective de plural: miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză.

Acestea sunt doar câteva exemple de cuvinte din limba română care pot să creeze confuzie atunci când vine vorba despre forma lor de plural. Este important să ne informăm corect și să folosim forma corectă a cuvintelor în comunicare. Astfel, ne exprimăm în mod corespunzător și evităm greșelile de limbă.

Sursa: dexonline.ro

Ceață – Conform DOOM, în cazul cuvântului ceață există forme de plural: ceață, ceții, cețuri. Așadar, forma corectă de plural este “cețuri”. Această formă se regăsește inclusiv în prima strofă din poezia “Strigătul muntelui” a poetului Daniel Vișan-Dimitriu: “Când cețurile toamnei se ridică/ Și soarele pătrunde prin ferești,/ Tu te ridici, desculță,-așa cum ești,/ Iar trupul tău visarea mi-o complică”.

În concluzie, formele la singular și plural ale unor cuvinte din limba română pot fi uneori dificil de ghicit. Este important să consultăm dicționare și să fim atenți la detalii pentru a folosi forma corectă a cuvintelor. Astfel, ne exprimăm clar și corect în comunicare, evitând confuziile și greșelile de limbă.

About admin

Check Also

Rubint Rékát smink nélkül videózta le a férje.. többen megijedtek, és azt hitték Norbinak új párja van…videó

Spread the love Ennyire torzítja a valóságot a smink.. Rékát konkrétan többek nem ismerték fel …