Wed. Nov 29th, 2023
Spread the love

Megszólalt az elnök: „vigyázni kell Putyinnal, öngyilkos hajlama van” – az egész világot magával ránthatja a halálba. Rodrigo Duterte, Fülöp-szigetek elnöke a látványos és meghökkentő nyilatkozataival vált híressé, amely az orosz-ukrán háború kapcsán sem maradt el. Duterte egy beszédében úgy fogalmazott, hogy a Fülöp-szigetek egyelőre megpróbál semleges maradni, de azt elismerte, hogy végül muszáj lesz egy ponton oldalt választania – idézte az Inquirer.

„Még hat éve mondtam, mielőtt elnök lettem, amikor Oroszországról kérdeztek, hogy az amerikaiaknak nem lenne gyomra a halálhoz és a pusztításhoz, félnek attól. De Putyinnal vigyázni kell, öngyilkos hajlama van” Duterte hozzátette: ha megalázzák ebben a konfliktusban, akkor el fogja veszteni a józan eszét. Erre akkor jöttem rá, amikor Oroszországban voltam és beszéltem vele az élet különböző dolgairól. Azt mondta, hogy barátok vagyunk, én erre azt mondtam, hogy nem akarok veled összecsapni. Duterte elmondta, hogy nagyon reméli, a két európai ország közötti konfliktus nem fog kicsúszni a felek irányításából, ugyanis amennyiben eszkalálódik a helyzet, az atomháború veszélye sem teljesen kizárható: „Ha ezt nem sikerül kontrollálni, a világ nagy veszélyben van.
Amennyiben elkezdik nyomkodni az atomtöltetek és az atombombák gombjait, ahogyan egy elemző mondta, a világ el fog olvadni” Rodrigo Duterte az elnöki ciklusa alatt kétszer látogatott Oroszországba, azonban az első útját rövidre kellett zárnia, mivel a Fülöp-szigeteken összecsapások alakultak ki a kormányerők és az Iszlám Állam által inspirált Maute-csoport között. Az orosz elnök dühkirohanásai aggodalomra adnak okot. Rémísztő hírek láttak napvilágot Vlagyimir Putyin mentális állapotáról. Az amerikai hírszerző ügynökségek és az NBCNews értesülési szerint az orosz elnök egyre frusztráltabb az Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt, melynek végére véleménye szerint egyedül úgy tehet pontot, ha megduplázza az erőszakot.
Az amerikai források szerint Putyin a Covidtól való félelme miatt továbbra is teljesen elszeparáltan él a külvilágtól, azon ritka esetekben pedig amikor emberek közé megy rendre brutális dühkirohanásokat produkál amiért a harcok nem a terveinek megfelelően alakulnak. “Ez egy olyan személy reakciója, akit egyértelműen meglepett az ukrán ellenállás mérete. Egyre kevesebb információ jut el hozzá, ezek pedig talpnyalóktól származnak. Aggódom, hogy sarokba szorították. Aggódom, hogy nincs számára más kiút” – nyilatkozta a hírszerzési bizottság elnöke, Mark Warner szenátor. A nyugati hírszerző ügynökségeknek jelenleg jó rálátásuk van Putyinra, és bár megítélésük szerint az orosz elnök nem mutatja annak jeleit, hogy mentálisan instabil lenne, de a korábbiaktól teljesen eltérő viselkedést mutat.
“Az Egyesült Államoknak szilárd információi vannak arról, hogy Putyin frusztrált, és szokatlan dühkitöréseket intéz a belső köréhez tartozó emberek ellen a katonai kampány helyzete és a tetteinek világméretű elítélése miatt” – mondta egy volt és két jelenlegi amerikai tisztviselő. “Már nem ugyanaz a hidegvérű, tiszta tekintetű diktátor, mint 2008-ban volt” – nyilatkozta a CIA volt igazgatója, John Brennan. ForrásForrás

By admin