Ausztriában vásároltunk ma be.. 3-4-szeres fizetések, de EKKORA árak.. döbbenet

Spread the love

Ausztriai vs. Magyar Árak: Mennyire Drága Magyarország?

Az elmúlt években Magyarországon folyamatosan emelkedtek az árak, és ez különösen éles kontrasztba helyezi a mindennapi kiadásokat az osztrák árakkal összehasonlítva. Az árak és a megélhetési költségek sokkal magasabbak lettek Magyarországon, különösen a mindennapi kiadások terén.

Jövedelmek és Költségek Aránya

A jövedelmek terén is jelentős a különbség. Az átlagos havi nettó jövedelem Magyarországon 351 684 forint (kb. 912 euró), míg Ausztriában 926 030 forint (kb. 2 402 euró). Ez azt jelenti, hogy az osztrákok átlagosan több mint kétszer annyi nettó jövedelemmel rendelkeznek, mint a magyarok​ (Numbeo)​.

Csak pár km-re, mégis egy fényévre…

Ausztria és Magyarország közelsége ellenére, a két ország megélhetési költségei között óriási különbségek vannak. Egy mai kép Ausztriából világosan megmutatja ezt a különbséget. Míg Ausztriában a vezetők a válság közepén is a gazdaság és a polgárok támogatására összpontosítanak, Magyarországon gyakran más, kevésbé lényeges dolgokra fordítják az erőforrásokat.

Bár Magyarországon lehet mondani, hogy egyes termékek “akciósak”, az osztrák fizetések 3-4-szer magasabbak, és az eredeti árak is 20%-kal olcsóbbak. Így még az akciós magyar árak sem versenyezhetnek az osztrákokkal, akik számára a megélhetés sokkal megfizethetőbb. Az ilyen különbségek különösen fájdalmasak a magyarok számára, amikor az alapvető élelmiszerek, mint a farhát, a benzin és a rezsi költségei egyre magasabbak​ (Numbeo)​​ (Numbeo)​.

Élelmiszerárak és Alapvető Termékek

Magyarországon az élelmiszerárak jelentősen megemelkedtek. Például egy átlagos étkezés egy olcsóbb étteremben körülbelül 3800 forintba (kb. 9,8 euró) kerül, míg Ausztriában ugyanez az étkezés körülbelül 12 euróba kerül. A háromfogásos vacsora két fő részére egy középkategóriás étteremben Magyarországon 18 000 forint (kb. 46 euró), Ausztriában pedig 60 euró​ (Numbeo)​​ (Numbeo)​.

Lakhatási Költségek

A lakhatási költségek tekintetében is nagy különbségek mutatkoznak. Budapesten egy egy hálószobás lakás bérleti díja a belvárosban átlagosan 228 036 forint (kb. 585 euró), míg Bécsben ugyanez a lakás 851 euróba kerül. A lakásvásárlás esetén még nagyobb a különbség: Budapesten egy négyzetméter ára a belvárosban 129 635 forint (kb. 333 euró), míg Bécsben 551 euró​ (Numbeo)​.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy bár a jövedelmek Ausztriában jóval magasabbak, az alapvető árucikkek és szolgáltatások ára Magyarországon sok esetben meghaladja az osztrák árakat, ami jelentős anyagi terhet ró a magyar lakosságra. A magasabb árak és az alacsonyabb jövedelmek közötti különbség egyre nagyobb kihívást jelent a magyar emberek számára, miközben az életszínvonalbeli különbségek is egyre szembetűnőbbek.

About admin

Check Also

Sokkoló felvételek: Az A4-es autópályát elöntötte az áradás – Nézd meg a drámai pillanatokat!

Spread the love Súlyos áradások az A4-es autópályán Ausztriában: forgalom megbénulva Az ausztriai A4-es autópályát …