Bokros Lajos: A rezsicsökkentés nagyon káros, 13. havi nyugdíj pedig senkit sem illet meg!

Spread the love

Bokros Lajos egykori pénzügyminiszterrel, a 90-es évek közepén bevezetett Bokros-csomag névadójával készített interjút a Népszava.

A pénzügyi szakember nem finomkodott, több intézkedést is kifejezetten károsnak minősített.

Ezek egyike a világjárvány idején bevezetett hiteltörlesztési moratórium:

“A törlesztési moratórium, ami teljesen felesleges és káros volt, mert egyáltalán nem igaz, hogy abban az időszakban mindenki jövedelemhiányban szenvedett volna, és nem lett volna képes az aktuális kamatokat, illetve az esedékes törlesztést megfizetni.

A bankok biztosan megegyeztek volna az átmeneti könnyítésről azokkal, akik elvesztették az állásukat.

A hitelmoratórium terheit a kormány a pénzintézetek nyakába varrta, ami ugyan jól beleillett a magyar társadalom közismert bankellenes hangulatába, de teljesen értelmetlen, sőt káros cselekedet volt” – közölte Bokros.

A volt pénzügyminiszter szerint a rezsicsökkentés az egyik legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon, mert torzítja a termelést és veszteséget okoz az energiaszolgáltató vállalatoknak.

Bokros úgy látja, a választások után hozzá fognak nyúlni a rendszerhez, mert a veszteségek kezdenek olyan mértéket ölteni, hogy ami szétverheti a költségvetést és az alapellátást.

Bokros Lajos a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban is keményen fogalmazott:

“A 13. havi nyugdíj bevezetése ugyancsak értelmetlen és felesleges volt. Ez a költségvetési túlköltekezés része. A nyugdíj ugyanis nem rászorultsági alapon kimért szociális juttatás, hanem egy biztosítási rendszerben megszerzett váromány. Alapja az, hogy ki mennyit fizetett be járulékként.

S mivel Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot, a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit. A kötelező nyugdíjjárulék adójellegű, s a befizetéseket egy elkülönített alapban gyűjtik össze.

Ennek akkor van értelme, hogyha a célzott bevételek célzott kiadásokat finanszíroznak, és ennek egyensúlyban kell lennie. Magyarországon azonban ez nincs így” – hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

Forrás

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …