Férje vitte a halálba. Autóbalesetben vesztette életét a 40 éves magyar színésznő – Kórházba szállították, ám hiába küzdöttek az életéért.

Spread the love

A fél ország imádta a hangját, ő volt ugyanis a távbeszélő mesemondó és a Szabó család közkedvelt Icuja. 1964 novemberében azonban Vörösmarty Lili csupán 40 évesen autóbaleset áldozata lett. A kocsit a gyermeke édesapja, a Szabó család rendezője, László Endre vezette. A színésznőről az Újságmúzeum emlékezett meg.

Vörösmarty Lili 1924-ben született Kolozsváron. Már kiskorától a tánc és az éneklés vonzotta, s mivel a felmenői között több színész is akadt, nem volt kérdés, hogy ő is ezt a pályát választja. Már hétévesen színpadra állt, s az évek során bejárta Erdélyt a különböző társulatokkal.

A tehetsége aztán 1943-ban már Magyarországon is feltűnt, a legtöbben azonban a neve miatt kapták fel a fejüket. Főleg, hogy egy alkalommal Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban lépett színpadra, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjében, Vörösmarty Liliként. Megrohanták az újságírók, ő pedig elmondta, a híres magyar költő a dédnagypapájának, Vörösmarty Pálnak volt a testvére. Egyre ismertebb lett, már a fronton harcoló katonák is aláírt képet kértek tőle.

Az országos ismertséget az 1959-ben induló Szabó-család hozta meg számára Habár végül nem végzett színiiskolát, több vidéki és pesti színházban is megfordult, végül a bájos hangja miatt a Magyar Rádió szerződtette 1950-ben. Mesejátékokban kapott szerepet, de például 1958-ban azon a hanglemezen is ő szerepelt, amelyet a diafilmekhez lehetett megvásárolni. A szülők otthon tekerték a vetítőt, közben pedig lemezről szólt a Jancsi és Juliska zenéje és Vörösmarty Lili hangja. 1959-től aztán a távbeszélő mesemondó is ő lett, abban az évben a 427-960-as számot kellett tárcsázni a meséhez.

Icu szerepét kapta, ő volt Szabó néni és Szabó bácsi, Gobbi Hilda és Szabó Ernő gyermeke.

A rádióhallgatók egyből beleszerettek a hangjába. A közvéleménykutatások szerint ő volt a harmadik legkedveltebb szereplő a rádiójátékban. 1964 áprilisában Vörösmarty Lili ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy a lakása környékén lakik egy öreg cipész, aki a Szabó családot is mindig hallgatja. Egyszer benyitott hozzá, mert sarkalni akarta az egyik cipőjét. A cipész ránézett komoly arccal és a következőt mondta: „Icuka, Icuka, maga nem jó kislány, csúnyán beszél a mamával. Nem is csinálom meg a cipőjét, amíg bocsánatot nem kér tőle!” A rádiójátékban férjez ment, sőt 1963-ban a fél ország arról beszélt, hogy a Szabó-család egyik epizódjában elhangzott, Szabó Icus kisbabát vár. Még aznap este telefonáltak a rádióba a János Kórházból, hogy a szülészeti osztály várja, az ágy fenntartva… Vörösmarty Lili ekkor már férjnél volt, a rádióban ismerkedett meg a híres rendezővel, László Endrével, aki a Szabó család rendezője is volt.

Habár a férfi 24 évvel idősebb volt, a színésznő boldogan mondott igent a lánykéréskor

A rádiójátékban Halász Feri (Lőte Attila) alakította a férjét, ami okozott némi bonyodalmat. Történt, hogy egy falusi néni kereste fel a lakásán Vörösmarty Lilit, hogy vegyen tőle csipkebogyólekvárt. Kedélyesen beszélgettek, amikor megérkezett László Endre és a négyéves kislányuk. Ezután a következő párbeszéd zajlott le: A férjem és a kislányom! – mondta a színésznő. Erre a néni: A Halász Feri? Nem, a Halász Feri csak a rádiójátékban a férjem. Ez itt az igazi! A némi elkomorult. Értem, kedves, de mit szól hozzá a Feri, hogy magának még egy férje van? De a kislány legalább a Halász Feritől való? Itt fejezték be a beszélgetést…

Aztán 1964 novemberében minden összeomlott

Vasárnap volt. A 40 éves Vörösmarty Lili és a 64 éves László Endre beült a Trabantjukba. Beszélgettek, talán még nevetgéltek is, aztán Budapesten, a József Attila utca Október 6. utca sarkán összeütköztek egy Opel Rekorddal. A hatalmas csattanást mindenki hallotta a környéken. Az Opel az anyósülésnél találta el a Trabantot, ahol a színésznő ült. Kórházba szállították, ám hiába küzdötték az életéért, november 20-án örökre elaludt.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

About admin

Check Also

Könnyes szemmel ,zokogva beszélt arról Varga Judit, hogyan kínozta, verte, késsel fenyegette a volt férje

Spread the love Zokogva beszélt arról Varga Judit, hogyan kínozta, verte, késsel fenyegette a volt …