Thu. Sep 28th, 2023
Spread the love

A Párizsi Klímaegyezményben foglalt vállalásokat az új gázkazánok értékesítésének 2025-től való betiltásával lehetne elérni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. 2025-től betiltaná a gázkazánok értékesítését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) – értesült a HVG. Az évszázad végére tervezett globális karbonsemlegesség elérése érdekében – amely a Párizsi Klímaegyezményt aláíró országok közös célkitűzése:

Nemcsak a belső égésű motorral szerelt autókat elektromosra kellene cserélni vagy szénerőművek helyett nap- és szélerőművekkel kellene energiát termelni, hanem a fűtést is ki kellene „zöldíteni”. Az IEA által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

A jelentés fontos adalék lehet a novemberben Glasgow-ban kezdődő COP26 tanácskozásnak, ahol a világ vezetői megpróbálnak megállapodni abban, miként kellene átülteni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat a gyakorlatba. A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusúak nagyjából csak 40 ezer forinttal kerülnének többe, mint a jelenlegi gázkazánok. Ugyanakkor ez a technológia valószínűleg csak a háztartások 11 százalékát fűti majd, mert a hidrogén korlátozott mennyiségben érhető el. Persze, ez nem feltétlenül baj, hiszen a geotermikus energia is használható fűtésre. Más kérdés, hogy az a hidrogénüzemű kazánnál is jóval drágább technológia – írja a BBC. Ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést tartani lehessen, 2030-ra felezni kellene a világ üvegházhatású gázkibocsátását, 2050-re pedig meg is kellene szüntetni. HVG.hu

By admin