Kiderült az igazság Iman Khelifről!Ezt sokan nem gondolták volna

Spread the love

A 2024-es párizsi olimpián heves reakciókat váltott ki Iman Khelif bokszoló körüli vita. Khelif mindössze 46 másodperc alatt nyerte meg mérkőzését az olasz Angela Carini ellen, ami után sokan megkérdőjelezték, jogosan versenyezhet-e a női kategóriában. Többen kétségbe vonták, hogy nőként született.

Az algériai bokszolónő apja nyilvánosságra hozta lánya születési anyakönyvi kivonatát, hogy tisztázza a helyzetet. A dokumentum egyértelműen igazolja, hogy Khelif nőként született. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és a Párizs 2024 Bokszolási Egység közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy Khelif megfelel minden versenyszabályozásnak és orvosi előírásnak, hangsúlyozva, hogy nem áll fenn semmilyen diszkrimináció lehetősége.

A vita középpontjában Khelif állítólagos “nemi alkalmassági” problémái álltak, amelyeket korábbi nemzetközi versenyek során vetettek fel. Az IOC elismerte Khelif versenyzésre való jogosultságát, hangsúlyozva, hogy a döntés tudományos alapokon nyugszik, nem pedig politikai vagy kulturális háború eredménye.

Angela Carini, Khelif ellenfele, később bocsánatot kért a félreértésekért, és elismerte, hogy a média túlzottan felnagyította az ügyet. Az olasz bokszoló elmondta, hogy nem akart politikai állásfoglalást tenni, és sajnálja, hogy az események ilyen irányba fordultak.

A Khelif körüli vita rávilágít arra, milyen fontos a sportolók méltóságának és jogainak tiszteletben tartása, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem minden szinten. Az IOC továbbra is kiáll minden sportoló jogai mellett, biztosítva, hogy mindenki egyenlő esélyekkel versenyezhessen az olimpiai játékokon.

About admin

Check Also

Sokkoló felvételek: Az A4-es autópályát elöntötte az áradás – Nézd meg a drámai pillanatokat!

Spread the love Súlyos áradások az A4-es autópályán Ausztriában: forgalom megbénulva Az ausztriai A4-es autópályát …