Menj nyugdíjba 55 éves korodban és 80 éves korodig élsz, de ha 65 éves korodig dolgozol, 67 évesen meghalsz.Hogy miért?most leírom részletesen

Spread the love

Sok emberben félelmet okoz nyugdíjba vonulás. Azon 43 élet eseményt taglaló listáján, amelyek az egyénre nézve a legnagyobb stresszt okozzák, a nyugdíjkorhatár elérése, a nyugdíjba vonulás a 10. helyet foglalja el. Az egészségromlás és az egyre növekvő számú kompromisszumok alig teszik lehetővé, hogy a nyugdíjazást annak a paradicsomi időszaknak nevezhessük, amelyről szokás szerint ilyen lelkesedéssel beszélnek a társadalom nyugdíjazástól messze álló tagjai.

]És bár a nyugdíjkorhatár átlépése mindig tele van kellemetlen meglepetésekkel, hihetetlen előnyökkel is együtt jár, amelyekről sokan még nem tudnak, de ugyanakkor nagyon sokszor álmodoznak róla. Az egészség megőrzéséről van itt szó.

A nyugdíjba lépés és az egészség közötti kapcsolat

Semmi meglepő sincs abban a tényben, hogy az öregedés az ember egészségügyi állapotának romlását idézi elő. Sokkal meglepőbb azonban az a tény, hogy a nyugdíjazás hozzájárul állapotának jelentős javulásához.

Az egészségről, mint fizikai állapotról beszélve a tudósok között még mindig nincs konszenzus azzal kapcsolatban, hogy erre milyen (jó vagy rossz) hatással van a nyugdíjba vonulás. Egyes tanulmányok pozitív hatást, míg mások negatív hatást mutatnak ki. A mentális egészség szempontjából azonban a vélemények egybeesnek, és ennek érthető okai vannak:

  • Nincs munka – nincs stressz. Nyugdíjazáskor az összes munkahelyi stressz eltűnik az ember életéből, így megkönnyebbül és sokkal kipihentebbnek érzi magát.
  • Több alvás. Az alvás a válasz az egészséggel kapcsolatos összes kérdésre. Ha reggel nem kell sehova sem rohannia, esetleg túlóráznia a munkahelyen, akkor az alvás már nem is tűnik olyan luxusnak, amely korábban szinte már elérhetetlen volt. Az alvás elősegíti a mentális pihenést.
    • Fizikai aktivitás. A több szabadidő megjelenésével sok nyugdíjas kezd fizikai tevékenységet folytatni: túrázás, jóga, tenisz stb. És ez nem csak az idő átadásának módja, hanem remek étel is az elme számára.

 

Legyen ez a kor a legjobb időszak az életedben!

Kiderült, hogy aki nem vonul nyugdíjba , annak a mentális állapota jobb marad. De valóban olyan pozitív dolog-e ez, ha nem igazán élvezheti valaki a nyugdíjasok életét?

Nem számít, mennyit vár egy ember erre a pillanatra, a nyugdíjazás időszaka meglehetősen nehéz lehet bárki számára. Számos dolog azonban tökéletesen felvidíthatja az átmeneti időszakot:

1. Új barátok

 

Soha nem késő kibővíteni társasági körünket, ideértve a nyugdíjas kort is. Tartsuk a kapcsolatot a korábbi kollégáinkkal és barátainkkal is, emellett próbáljunk meg új emberekkel találkozni, amint van erre lehetőségünk.

2. Folytassuk a tanulást

Ha minden nap tanulunk valami újat, az elménk egészséges és aktív marad. A világon mindig van valami megtanulható, így lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre annak, aki fejlődésre vágyik.

3. Találjunk magunknak egy hobbit

A munka elhagyása megkönnyebbülés lehet számunkra, ám a teljes foglalkoztatásról a korlátlan szabadságra történő éles átmenet túl drámai változás. Ezért legyünk kreatívak! Találjuk meg magunk azt a szabadidős tevékenységet, amelyre szívesen szánunk időt, és valódi örömet szerez számunkra.

A nyugdíjazás, mint egyfajta kaland

A nyugdíjba vonulás nem mindig azt jelenti, hogy a medence melletti hűvös limonádét kortyolgatunk, vagy spontán ötlettől vezérelve kiruccanunk a francia Riviérára. De pozitív hatással van a lelkünkre, és azzal a hajlandósággal, hogy új barátokat szerezzünk, továbbá, hogy új hobbit találjunk, a nyugdíjas kor biztosan kezdete lesz az életünk egyik legérdekesebb kalandjának.

 

 

<!-- Composite Start -->
<div id="M898468ScriptRootC1560166"></div>
<script src="https://jsc.adskeeper.com/b/u/budapest-news.com.1560166.js" async></script>
<!-- Composite End -->