Wed. Nov 29th, 2023
Spread the love

Egy százalék alá csökkentette a Gazprom orosz állami energetikai cég németországi leányvállalata (Gazprom Germania) a legnagyobb nyugat-európai földgáztározó töltöttségét – jelezte egy szerdai lapinterjúban a társaságot ideiglenesen ellenőrző hatóság vezetője, aki szerint az állami felügyelet elrendelése előtt az a veszély fenyegetett, hogy működésképtelenné válnak helyi közműszolgáltatók.

A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) elnöke, Klaus Müller a Handelsblatt című német üzleti lapban közölt interjúban elmondta, hogy azonnal felvették a kapcsolatot a Gazprom Germania menedzsmentjével, amikor a szövetségi gazdasági minisztérium hétfőn a hatóság vagyonkezelői felügyelete alá rendelte a cégcsoportot.

Mint mondta, a bizalom talán túl „nagy szó”, de „konstruktivitást” tapasztal a részükről.

A Gazprom Germania vezetése „tisztában van azzal, hogy a vállalat milyen fontos szerepet játszik a német és az európai gázellátásban”, és „ennek a felelősségnek az új körülmények között is meg akar felelni” – mondta Klaus Müller.

– A legfontosabb egyelőre az, hogy felmérjék a leányvállalatai révén földgázkereskedelemmel, földgázszállítással és földgáztározással is foglalkozó Gazprom Germania helyzetét.

Sok piaci szereplő és ügyfél, köztük önkormányzati közműszolgáltatók (Stadtwerke) körében „nagy a bizonytalanság”, és ezt „az orosz fél az utóbbi időben tovább fokozta”. Ezért „az az első feladatunk, hogy tisztán lássunk” – fogalmazott a Bundesnetzagentur elnöke.

E feladat teljesítése során a többi között megállapították, hogy egy százalék alá süllyedt az Alsó-Szászország tartománybeli Rehdenben működő földgáztározó töltöttségi szintje.

Eznagyon közel van a technikai alsó határhoz, képletesen szólva a 24. órában vagyunk– mondta Klaus Müller, kiemelve, hogy „sürgősen lépni kell”, és ez az egyik ügy, amelyet tisztázni kell a vezetőséggel.

By admin