Mon. May 29th, 2023
Spread the love

Mérséklődik a meleg, de nem esik túlzásba.

Kontinensünk túlnyomó részén felhőtlen, csapadékmentes időjárás a jellemző. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől az Alpokig húzódó frontálzóna mentén szórványosan fordult elő zápor, zivatar, illetve a Kaszpi-tengertől északra örvénylő ciklon területén is esett.

Az Ibériai-félszigeten tovább tart a 40 fok körüli hőség, de a Kárpát-medencétől egészen Svédország déli feléig is forróság uralkodik, ahol a csúcshőmérséklet néhol meghaladja a 35 fokot.

A Kárpát-medencét még forró, száraz levegő tölti ki, majd

szombat délután hidegfront érkezik.

Túlnyomóan derült idő várható, de az északi megyékben gomolyfelhők képződhetnek. Az ország zömén nem lesz csapadék, de az Északi-középhegységben egy-egy zápor, zivatar kialakulása, besodródása nem kizárt. A derült éjszakát követően szombaton nyugat felől fátyol- és gomolyfelhők érkeznek, azonban az Alföldön estig jobbára derült marad az ég. Délután, estefelé elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint az Északi-középhegységben alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Szombaton északnyugatira fordul, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul, de a Dunántúlon és a városokban ennél magasabb, míg a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 36 és 41 fok között várható, de az Észak-Dunántúlon néhol csak 32, 35 fok valószínű.

Forrás

By admin