Nem szűnik a tikkasztó hőség Európa déli részén: egyre több erdő kap lángra, a tenger szinte felforr a melegtől

Spread the love

Spanyolország déli részén már a tenger vize sem igazán hűsítő / Fotó: MTI/EPA/MORELL

A tetőfokára hágott a hőség Spanyolországban. A hőmérő 40 Celsius-fokot mutatott az ország több területén is, azonban nem ez a legaggasztóbb… Ugyanis a Földközi-tenger szinte forr a melegtől, a víz hőmérséklete ezelőtt még sosem volt ilyen magas.
Európa déli részén hatalmas hőség tombol, Spanyolország egész területére sárga riasztást kellett kiadni a meleg miatt. Egyes régiókban ennél is magasabbra kellett emelni a figyelmeztetés szintjét, ott már narancssárgára változtatták az intézkedés színét, ami még súlyosabb melegre utal. A hőhullám Franciaország déli részét is érinti, ott szintén felhívták az emberek figyelmét a meleg miatti veszélyre – írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

Egyre hosszabb és melegebb a nyár
Köztudott tény, ráadásul a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a klímaváltozás jelentősen befolyásolja az európai kontinens életét is. A kánikula nemcsak a szárazföldön, de a tengervizekben is tombol. Folyamatosan dőlnek a rekordok, a hőmérő higanyszála az egekben – emiatt pedig megnőtt az erdőtüzek esélye, és az emberi szervezetet is igencsak megviseli az elviselhetetlen hőség.

Soha ezelőtt nem volt ilyen forró a Földközi-tenger / Fotó: Pixabay
Soha ezelőtt nem volt ilyen forró a Földközi-tenger / Fotó: Pixabay
A Földközi-tenger nyugati medencéjében további forró napokat jelzett előre a Mercator Ocean International kutatóintézet. Eddigi mérsékelt figyelmeztetés volt érvényben, ezt azonban a jelenleg állapotokat figyelembe véve súlyosra kellett emelni. Amint a portál írja, a hatóságok szerint Spanyolországban továbbra is magas az erdőtűz veszélye, s bár a gyulladásos esetek száma csökken, az egy-egy esetre jutó átlagos érintett terület nagysága emelkedik.

Görögországban vasárnap csaknem 24 órán belül 60-szor riasztották a hatóságokat a lángra kapott aljnövényzet miatt. A riadókészültség pedig nem kivételez: a legnépszerűbb turistaközpontok és nagyvárosok is érintettek, így például Athén, Szaloniki, Patrasz, Korfu és Rodosz is.

About admin

Check Also

Sokkoló felvételek: Az A4-es autópályát elöntötte az áradás – Nézd meg a drámai pillanatokat!

Spread the love Súlyos áradások az A4-es autópályán Ausztriában: forgalom megbénulva Az ausztriai A4-es autópályát …