Orbán szerint nincs felelősségünk a háborúban, de örülne, ha lenne magyar tenger

Spread the love

Interjúnak álcázott kampánybeszédet mondott Orbán Viktor a Hír TV-ben Gajdics Ottó oldalán: a miniszterelnök szerint „nem segítség, ha szétlövetjük az országot, vagy ha elzárjuk az orosz gázt”, viszont készülni kell arra, hogy az orosz–ukrán háború miatt élelmiszerhiány alakulhat ki a világban.

Orbán a Putyin propagandistái által felvetített narratíva felől közelítette meg az orosz–ukrán helyzetet, amiben szerinte „nincs felelősségünk”. A háború mellett pedig beszélt a gyermekvédelminek nevezett népszavazásról, ahol szerinte a magyarok álláspontja „átível” a politikai táborokon.

Az ellenzék nem tudja, hogyan működik a NATO

A miniszterelnökkel látványosan egyetértő Gajdics természetesen az orosz–ukrán konfliktust hozta fel elsőként, ahol Orbán szerint „a magyar álláspont szilárd”:

„A kampány jót is tett a háborúról szóló vitának, mert a kampány lényege, hogy kiélesíti az álláspontokat, nyilvánvaló, hogy ki mit gondol. A nemzeti oldal szerint ez egy orosz–ukrán háború, mi meg magyarok vagyunk. Segítünk a menekülteknek, de nem tudunk segíteni úgy, hogy tönkretesszük magunkat”

– mondta a miniszterelnök. „A béke oldalán vagyunk: nem szállítunk fegyvereket a területünkön Ukrajnába, és nem küldünk katonákat sem.” Orbán szerint velük ellentétben az ellenzék olyan konfliktust lát bele a háborúba, „ami nem két nép között van, hanem amibe szerintük be kellene vonódni”.

Szerinte a NATO-álláspont egyezik a magyar kormányéval, ami szerint „minden tagállam eldönti, ki mit csinál, de el fogjuk dönteni azt is, hogy mit csinálunk közösen”.

 

„Az a helyzet, hogy a baloldalon van ismerethiány, amit nem szabad kifogásolnunk, mert nagyon régóta vannak ellenzékben. Nem tudják, hogy működik a NATO, erről nekik korlátozott tudásuk van” – fejtette ki Orbán. „Van egy másik probléma is, a másiknak való megfelelés – hiszen a NATO-ban is vannak viták, és vannak, akik a magyar kormánnyal ellentétben beletolnák Magyarországot a konfliktusba.

Nem tudom megnyugtatni a magyar közvéleményt arról, hogy a NATO álláspontja megváltoztathatatlan.

De az európai tagállamok inkább amellett vannak, hogy ne vonódjunk be, és eddig mindig a magyar tábor jutott többségbe” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a vasárnapi választás fontos tétje a háború, mert ha az ellenzék nyer, „nőni fog azon NATO-tagállamok száma, akik bevonódnának a háborúba”.

„Lelki alkat szempontjából emlékeztet ez a tinédzserkoromra és az indiánregényekre, ahol mindig az ember van valakivel. De ez most politika, és itt tisztázni kell, hogy ki kivel van. Ez nem egy kalandregény, itt életekről van szó, itt gazdaságok omlanak össze, és ki kell mondani világosan, ez itt Magyarország, mi vagyunk a magyarok.”

Orbán szerint a magyarok „erejükön felül” segítenek az Ukrajnából menekülőknek: „Népességarányosan mi fogadjuk be a legtöbb menekültet, a magyar lakosság több mint 5 százalékát látjuk el. (…) Mindennap eleget fogunk tenni a segítségben, de az nem segítség, ha szétlövetjük Magyarországot, az nem segítség, ha elzárjuk az orosz gázt.”

Jó lenne, ha lenne magyar tenger

Orbán ezután beszélt a háború geopolitikai vonatkozásairól is: „Nincs is felelősségünk ebben a háborúban, mert akik elkezdték ezt a háborút, azok nem konzultáltak velünk, nem egyeztettek velünk erről.” Majd elkezdte felmondani azt a narratívát, amely Putyin propagandistái körében igen népszerű, miszerint egy szláv belső konfliktusról van szó Oroszország és Ukrajna között, amiben nekik nem szabad szerepet vállalni:

„Régi történet, miről szól ez a háború, van történelmi, katonai, kulturális alapja, mi ebben a vitában nem veszünk részt. Sose vettünk részt abban a vitában, hogy a szláv tenger hány országból áll, és ezt a jövőben sem lehet velünk rendezni”

– mondta Orbán. „De van egy világos magyar érdek a béke mellett, ami érdeke az ukránoknak és az oroszoknak is.” Ezután a miniszterelnök felvetett még egy érdekes gondolatot arról, hogy milyen kár, hogy az országnak nincs tengerpartja:

„Örülnék, ha Magyarországnak erősebbek lennének a külkapcsolatai, ha lenne tengere, lennének tankereink”

– utalt ezzel arra, hogy az amerikaiak tankerhajókon küldenék az LNG-t Európába, ezzel is enyhítve az orosz energiafüggőségen. „De csak csöveink vannak, és ha jön, van gáz, ha nem jön, nincs” – tette hozzá a miniszterelnök, így szerinte rá vagyunk szorulva az orosz energiaimportra – egy szóval sem említve azt, hogy az elmúlt tizenkét évben nem sikerült ezen a függőségen enyhíteni, és a legfontosabb partnereink szerint is problémás emiatt a magyar-orosz viszony.

About admin

Check Also

Gyógyíthatatlan beteg Hernádi Judit.. ” semminek semmi értelme már…”

Spread the love A Jászai Mari-díjas színésznő, Hernádi Judit évről évre egy megpróbáltatással teli hónap …