Orbán Viktor: „Ilyen csalást 30 év alatt még nem láttam”

Spread the love

Az április 3-i választások előtt utoljára adott interjút Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A kormányfő a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a vendége volt, ahol többek között a szomszédunkban dúló háborúról, valamint a vasárnapi választásokról is szót ejtett.
A miniszterelnök az interjú első perceiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszélt, akiről azt mondta: „Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája”. A kormányfő úgy véli, érhető, hogy Zelenszkij az ukrán érdekeket nézi, amit ő nem is kíván felróni neki. Szerinte viszont a magyar baloldalnak felelőssége van abban, hogy bele akarja sodorni Magyarországot a háborúba.

Az interjú itt nézhető vissza:

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Ausztria, Bulgária, Szerbia is a vezetékes gázra és olajra van rászorulva, de ha Oroszországból nem jön energiaforrás, nincs energia Magyarországon sem. A gazdaság nem tud enélkül működni – közölte, majd hozzátette: „Folyékony gázt, olajat nem tudunk fogadni tengeri kikötőkben”.

„Magyarország nem döntötte el, hogy ne legyen tengere. Úgy alakult a történelem, hogy elvesztettük a tengerünket, így csövön jön a gáz” – mondta Orbán, aki szerint most a gazdaság működése vagy nem működése a kérdés.

Orbán az interjúban azt is mondta, hogy a választás még nem lefutott, továbbá kijelentette: „Az elején próbálkoztam, hogy megértsem ezeket az egymásnak ellentmondó mondatokat” – utalt ezzel Márki-Zay Péterre a miniszerelnök.

A miniszterelnök azt is elmondta, meg kell úsznunk az európai magas energiaárakból származó gazdasági válságot. Közölte: csapdában vagyunk. „Szankciókat rendelünk el Oroszország ellen, miközben világszerte mennek fel az árak. Itt vagyunk a mezőgazdasági munkák kellős közepén. Kérdéses a világ gabonaellátása is, az ukrajnai háború pedig élelmiszerválságot robbanthat ki, első sorban Afrikában, de Európába is elérhet. Alapvető élelmiszerekből léphet fel hiány” – jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is hozzátette: a baloldal megszorításokkal kezelné a problémákat.

„A megszorítás egy baloldali válságkezelési eszköz” – közölte Orbán.

A munkanélküliség, családtámogatás témakörében is kérdezték Orbán Viktort. Ennek kapcsán a kormányfő elmondta, 2010 előtt tömeges munkanélküliség volt, ma azonban több állás van, mint amennyi ember dolgozni tud. „Ha van munka, van pénz. Így lehet válságot kezelni.” A családtámogatás kapcsán pedig azt mondta, Magyarországot Európa-szerte példaként szokták emlegetni, ennek ellenére – Orbán szerint – még van munka vele.

Orbán a népszavazásról is beszélt: mint mondta, nem szabad hagyni, hogy ez leessen az asztalról.

„A nemzeti oldal a béke garanciája, a baloldal kockázat. Másodlagossá vált, hogy a bukott múlt visszatérjen-e. Vasárnap lesz 13 óránk, hogy eldöntsük Magyarország jövőjét. Ha jól döntünk megmentjük a következő négy évünket. Ha nem ebben a helyzetben kerülne sor rá fontos lenne a népszavazás, mellyel a gyerekeink jövőjéről kell dönteni. Nyugaton azt gondolták, hogy a gender őrület ez egy életmódbeli divat. Elmúlik. De nyugaton már nem tudják megszabni a szülők, hogy milyen tartalmak kerülnek a gyerekeik elé” – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is közölte, az ellenzék választási csalást követ el akkor, amikor emberek százezreinek küldenek kampányüzenetet anélkül, hogy azok abba belegyeztek volna. Közölte: „Ilyen csalást 30 év alatt még nem láttam”.

„Ez egy súlyos ügy. Már az 1990-es első parlamenti választáson is részt vettem. De ilyet még nem láttam. Ilyet harmincéves pályám alatt még nem láttam. Amikor emberek százezreinek küldenek kampányüzeneteket anélkül, hogy beleegyeztek volna… Ez egy orbitális választási csalás, amit a jogászoknak ki kell vizsgálniuk” – mondta Orbán, hozzátéve: jelenleg annyi EBESZ képviselő van az országban, hogy háborút lehetne velük nyerni.

A kormányfő azt is mondta, hogy szerinte a a vereséget vereségre halmozó baloldal csak külföldről remélhet segítséget, így nem csoda a jelenlétük. Valamint azt is mondta, hogy az összefogás szerinte csak azért jött létre, hogy hatalomra kerüljenek, ahol fasizmusról és kommunizmusról beszélt, majd kijelentette, életszerűtlen ez a szövetség.

Az interjú végén azt mondta: háború vagy béke. „Mindig fontosak voltak a választások. De egy háborúba való besodródás, valamint a gazdaság esetleges összeomlása minden eddiginél nagyobb tét” – zárta a beszélgetést Orbán Viktor.

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …