Oroszország fenyegeti Európát. A fűtés, villany és az üzemanyag árak megduplázódhatnak és ez még nem minden.

Spread the love

 

Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a gázt Európába, és arra figyelmezteti a többi országot, hogy az olaj hordónként akár 300 dollárba is kerülhet. Ez Oroszország válasza a Nyugat által az ukrajnai invázió kapcsán bevezetett szankciókra.

Az Északi Áramlat 1 egy gázvezeték, ami a Balti-tenger fenekén fut. Oroszországot és Németországot köti össze. Kihagyja Lengyelországot és a balti államokat. 2012-ben indult. Jelenleg is folynak a munkálatok az Északi Áramlat 2 gázvezetéken, de Németország felfüggesztette a vezeték jóváhagyási folyamatát válaszul az Ukrajna elleni orosz támadásra.

Most már nemcsak Németország, hanem az egész EU is töpreng, hogy miként lehetne függetlenedni az orosz gáztól. Lehet, hogy ez még évek kérdése, és most merész döntésre van szükség. Az EU tisztában van azzal, hogy naponta 700 millió euró áramlik az Oroszországba irányuló gázexportból. Nyilván ebből a pénzből finanszírozza Putyin a háborút.

Oroszország gázkizárással fenyegeti Európát

Az Északi Áramlat 2 projekt felfüggesztéséről szóló német döntésre válaszul Aleksander Nowak orosz miniszterelnök-helyettes azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszti az európai gázszállítást.

“TELJES JOGUNK VAN A MEGFELELŐ DÖNTÉST HOZNI ÉS EMBARGÓT BEVEZETNI AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT 1 VEZETÉKEN KERESZTÜLI GÁZSZÁLLÍTÁSRA, AMELY MA MAXIMÁLISAN, AZAZ 100%-BAN TERHELT. DE MÉG NEM HOZTUNK ILYEN DÖNTÉST, MERT SENKI SEM FOG NYERNI.”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szavaira, aki az NBC-nek elmondta, hogy az Egyesült Államok az Európai Unióval tárgyal az orosz olaj bojkottálásának lehetőségéről, az orosz miniszterelnök-helyettes áremeléssel fenyegetőzött.

“NYILVÁNVALÓ, HOGY AZ OROSZ OLAJ FELADÁSA KATASZTRÓFÁHOZ VEZET A VILÁGPIACOKON. AZ EURÓPAI POLITIKUSOKNAK FIGYELMEZTETNIÜK KELL POLGÁRAIKAT, HOGY A TANKOLÁS, A VILLANY ÉS A FŰTÉS ÁRA AZ EGEKBE FOG SZÖKNI.”

Jelenleg egy hordó nyersolaj ára a világpiacon 120 dollár körül mozog. Ez a duplájára is növekedhet.

Címlapfotó: illusztráció (montázs)

Forrás

About admin

Check Also

Könnyes szemmel ,zokogva beszélt arról Varga Judit, hogyan kínozta, verte, késsel fenyegette a volt férje

Spread the love Zokogva beszélt arról Varga Judit, hogyan kínozta, verte, késsel fenyegette a volt …