Pénteken havazás érkezik, betör a hideg újra

Spread the love

Bő egy hónapja az úgynevezett meridionális áramlás határozza meg hazánk időjárását. Egy nagy légköri hullámot képzeljünk el, amelynek hullámvölgye északi hideget szállít délre, „csúcsa” pedig déli meleget északra. Folyamatosan változik, adott területen napok alatt fordulhat az időjárás pozitív szélsőségekből negatívba – ennek iskolapéldáját fogjuk megtapasztalni a héten.

Szerdán 25 fokos nyári napunk lesz, a hét második felében viszont helyenként legfeljebb öt fokos maximumokat mérhetünk, visszatérnek az éjszakai fagyok, és még havazás is benne van a pakliban

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.humunkatársa.

Nyári nap márciusban

A napokban bőven átlag feletti hőmérsékleti értékeket mérhettünk, a melegedés szerdán éri el tetőpontját a már említett 25 fokkal, és nem volt véletlen a szakember szóhasználata sem: definíció szerint nyári nap az, amikor a hőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot.

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, a március első felében egy anticiklon északkeletről „keverte” térségünkbe a hideg légtömegeket, majd a hónap közepén betört a tavasz, az átlagnál bő 5-10 fokkal mérhettünk melegebbet. A meridionalitás hullámvasútján váltott felettünk az áramlás hirtelen északkeletiről délire, délkeleteire.

A váltást annak köszönhettük, hogy az a bizonyos anticiklon áthelyeződött térségünk fölé. Vasárnap egy gyenge hidegfront már elkezdte bontani, de ebből mi még semmit nem éreztünk, kedden egy újabb hidegfront azonban megadja a kegyelemdöfést, az anticiklon összeomlik.

A hét első napján marad a száraz idő szikrázó napsütéssel, és nyarat idéző délutáni órákkal, szerdától azonban hatalmas változás áll be.

Visszatér a tél

Az áramlás ismét északira fordul, újra a meridionális hullám „hideg bugyrában” találjuk magunkat, amivel sarkvidéki hideg zúdul Európára. A délre törő hideg mediterrán ciklont generál a Földközi-tenger térségében, a végeredmény pedig valóban télies időjárás sok csapadékkal. Utóbbira hatalmas szükség van, a hét második felében országszerte várhatóan 15-30 milliméternyi hullik majd, ami már számottevő mennyiség.

Az Alpokban, a Tátrában jókora havazás várható, egyes régiókban a 2021/2022-es szezon legjelentősebb hómennyisége hullhat. A várakozások szerint itthon sem csak esőre számíthatunk:

Péntek estétől az Északi-középhegységben és a Soproni-hegységben alakulhat ki a legnagyobb eséllyel, de síkvidéken sem zárható ki havazás.

Hőmérsékleti szempontból az ország két részre szakad. Délkeleten 10-15 fokot mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban, míg északnyugaton ennél hidegebb lesz, néhol csak 5 fokos maximumokkal – éjszakánként azonban az ország nagy részére ismét visszatérnek a fagyok. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a télies időjárás április 5-éig tart, hatodikán megint melegedés kezdődik.

About admin

Check Also

Gyógyíthatatlan beteg Hernádi Judit.. ” semminek semmi értelme már…”

Spread the love A Jászai Mari-díjas színésznő, Hernádi Judit évről évre egy megpróbáltatással teli hónap …