Umilită În Italia, Camelia A Luat Decizia De A Reveni În Țara Natală: „Sistemul De Acolo M-A Abandonat”

Spread the love

Camelia este româncă, însă 23 de ani din viață i-a petrecut în Italia. De-a lungul timpului, femeia s-a confruntat cu multe provocări, așa că a hotărât să se întoarcă definitiv acasă. Ea a povestit public prin tot ce a trecut în străinătate.

Camelia Morda Baciu este scriitoare de proză și poezie. Chiar dacă a petrecut 23 de ani departe de țara natală, femeia susține că legăturile mele cu România au rămas întotdeauna puternice. Iar în urma unei dezamăgiri din partea sistemului străin, a decis să părăsească Italia și să se întoarcă la origini.

Camelia s-a întors în România, după ce a fost umilită în Italia

Camelia Morda Baciu, o scriitoare de origine română care a trăit peste 20 de ani în Italia, a decis să revină în România, după un moment de cotitură. Sistemul italian a dezamăgit-o. Așadar, în luna mai a anului 2023, femeia s-a întors la casa părintească, lăsând în urmă viața pe care o construise peste hotare. Ea a decis să își facă publică povestea și a explicat tot ce s-a întâmplat într-o postare, pe pagina ei de Facebook.

„După aproape un sfert de secol în Italia, mi-am regăsit rădăcinile acasă. Nu m-am dezrădăcinat niciodată cu adevărat. Mi s-a spus: «Ai lăsat tu traiul bun de acolo și ai venit la nebunia de aici!». Nu prea mai e bun traiul pe niciunde, cu tot ceea ce se întâmplă în ultimii ani la nivel mondial: pandemie, războaie, scumpiri, mafie etc.

Am auzit des expresia: «La noi te mănâncă birocrația». Poate că norocul meu este să mă reîntorc dintr-o țară unde cam tot așa se mișcă lucrurile. Da, dar sistemul de sănătate este mult mai bun în străinătate.

Păi, asta a fost scânteia care a aprins dorința de repatriere, când sistemul sanitar italian m-a abandonat și mi-am salvat viața apelând la un privat, deci tot cu bani din buzunarul meu”, a povestit Camelia Morda Baciu, pe pagina ei de Facebook.

Totuși, românca a mărturisit că îi lipsește viața din Italia. Se obișnuise cu plimbările prin Roma, cu locuința sa, dar și cu mâncarea tradițională. De asemenea, se gândește cu nostalgie și la prietenii pe care i-a lăsat în urmă. În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat, Camelia recunoaște că a avut parte și de momente frumoase.

Cum a fost repatrierea pentru Camelia

Românca s-a adaptat la noul stil de viață, însă repatrierea nu a fost tocmai ușoară. Totuși, susține că nu regretă decizia pe care a luat-o și privește cu optimism către viitor.

„Sunt lucruri în România care nu funcționează bine, dar s-au făcut progrese în toate domeniile. Sunt optimistă pentru viitor. Nu regret alegerea făcută. Cel puțin știu că nu voi avea remușcări mai târziu, că mi-am abandonat părinții atunci când aveau nevoie de mine.”, a spus Camelia Morda Baciu.

Românca a oferit câteva sfaturi pentru cei care își doresc să îi urmeze exemplul. Camelia a transmis că este important ca oamenii veniți din străinătate să aprecieze produsele românești. De asemena, a explicat cum să fii fericit departe de tot ceea ce lași în urmă atunci când iei o astfel de decizie.

„Să nu vă întoarceți cu fițe că aici nu găsiți mozzarella di bufala ca în Campagna, pizza ca la Napoli, paella ca în Spania sau alte mâncăruri specifice țării de unde veniți. Se găsesc de toate și aici, evident, cu o altă calitate. Însă, avem calitate și în multe produse românești. Mai ales dacă vizitezi numeroasele locuri minunate din țara noastră, realizezi cât de frumoasă este.”

Dacă mă întrebați dacă sunt fericită acasă, vă răspund cu ceea ce mi-a spus un prieten: Fericirea nu e continuă, e o stare de moment. Fluturele se bucură de ea doar o zi, pentru că doar atât durează viața lui. Viața noastră e mai lungă. Alegeri inteligente și repatrieri fără regrete!”, a încheiat scriitoarea.

About admin

Check Also

Cum A Apărut Soția Lui Gigi Becali La O Nuntă De Machedoni.

Spread the love Mare eveniment în Capitală la care au participat Luminița și Teodora soția …