Végleg eltűnhet a tej az összes magyar üzlet polcairól! EZÉRT nem lesz egyetlen üzletben sem kapható! Nagy a baj!

Spread the love

Végleg eltűnhet a tej az összes magyar üzlet polcairól! Egyetlen üzletben sem lesz kapható! Nagy a baj! Szakértő: Nem az a kérdés, milyen lesz a tej minősége, hanem, hogy lesz-e egyáltalán. Rákóczi András, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja rámutatott, hogy az ágazat gondban van, egyre több tejgazdaság hagy fel a termeléssel. Az energiaárak elszabadulása és az aszály – ahogy szinte minden mezőgazdasági ágazatnak, úgy a tejtermelőknek is ez a kettő okozza a legnagyobb problémát. A költségek a termelőkre, feldolgozókra és a kereskedőkre nézve is komolyan emelkedtek az utóbbi időben.

„A tejtermékek ára év eleje óta fokozatosan emelkedik, ami a következő hónapokban is tovább fog tartani. Hogy meddig és milyen intenzitással, az egyebek mellett függ a gáz, az energia és az üzemanyag piaci árainak alakulásától is. Az egész Európát érő aszály hazánkban leginkább a keleti országrészt és az Alföldet sújtja. Ezeken a területeken most az a kérdés, hogy lesz-e elegendő tömegtakarmány. Nem feltétlenül a megfelelő minőség, hanem inkább a mennyiség biztosítása a megoldandó feladat” – nyilatkozta Rákóczi a haon.hu-nak. A szakértő szerint a szarvasmarhák ellátása alapvetően a tömegtakarmányra épül, azonban ez ipari takarmányok nélkül nem oldható meg. A takarmányozási gondok miatt pedig az európai tejtermelés volumene egyre csökken, így az árak is emelkednek. Rákóczi András a hitelmoratóriumot fontos lépésnek nevezte, de kiemelte:

„Ami viszont még nem rendeződött idén, az a kormány által minden évben biztosított átmeneti nemzeti tejtámogatás. Nem tudni róla még most sem, hogy lesz-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A másik az egyes állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatás, amelyet mindenki csak 148-as támogatásként ismer. Ennek a forrása kimerült, így az sem áll rendelkezésre jelenleg. Szükséges, hogy ezek legalább az előző évi formájukban és nagyságrendjükben újra elérhetőek legyenek, ugyanis nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat” – fogalmazott az elnökségi tag. Forrás

About admin

Check Also

Tóth Gabinak elege lett az országból: végleg külföldre költözhet – állítják

Spread the love Tóth Gabinak elege lett az országból: végleg külföldre költözhet – állítják. Ki …