18-50 év közöttiek figyelem! Ekkor küldheti a Magyar Honvédség a behívóparancsot!

Spread the love

Mi történik abban az helyzetben, ha az ukrán- orosz háború olyan komolyra fordul, hogy szükség lehet a hadrafogható férfiak és nők mozgósítására – erről kérdeztük Dr. Kladek András, nyugállományú ezredest, aki korábban a HM-ben haderőszervezési, mozgósítási és hadkiegészítési-kiképzési kérdésekkel foglalkozott.

Amennyiben netán az oroszok elfoglalnák Ukrajnát, akkor Magyarországon a vészhelyzet kihirdetésével  18-50 év közöttiek hadkötelezettsége életbe lép.

Ők már ekkor nem hagyhatják el az országot, és az előzetesen lefektetett sorrendben elkezdik a behívók kiküldését. Dr. Kladek András ezredes tájékoztatása alapján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban – jelentette ki pénteken Emmanuel Macron francia államfő.

Oroszország számára május 9. nemzeti ünnep, fontos katonai esemény, és szinte biztos, hogy Putyin elnök számára május 9-nek a győzelem napjának kell lennie – vélte a francia elnök az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

A Donyec-medencére fogják az erőiket koncentrálni, a következő hetekben nagyon nehéz jeleneteket fogunk megélni Ukrajna keleti részén

– hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Dr. Kladek András:

Ez a vészforgatókönyv

Ha idegen hatalom részéről fegyveres támadás veszélye fenyeget, a parlament kétharmados döntésével – a kormány előterjesztése alapján – kihirdetheti a megelőző védelmi helyzetet, magasabb szintű veszélyezettség esetén pedig, például ha igazolható az idegen hatalom támadó szándéka, a rendkívüli állapotot. Amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, a megelőző védelmi helyzet kihirdetésekor, a hadkötelezettség bevezetésével beindulhat a magyar haderő hadkiegészítési gépezete: a sorozóközpontokból kimennek a berendelő felhívások, és elkezdődik a behívottak egészségügyi alkalmassági vizsgálata, majd kiképzése – tájékoztatott az első lépésekről az ezredes.

Kit soroznak be elsőként?

Főszabály, hogy rendkívüli állapotban és megelőző védelmi helyzetben a haza védelmére irányuló katonai szolgálat a társadalom egy meghatározott rétege – elsősorban a 18 és 50 év közötti férfiak – számára alkotmányos kötelezettség. Az ezredes elmondta ugyanakkor, hogy nem ez lenne az első lépés, először a mintegy 11 ezer önkéntes tartalékos mozgósítására kerülhet sor. Ők azok, aki már megkapták a 6-8 hetes alapkiképzést, képzettségüknek megfelelően ki is jelölték a szolgálati helyüket, és rendszeresen vesznek részt kiképzéseken. A katonák nem csak harcoló beosztásokat látnának el, hanem területvédelmi, támogató és logisztikai feladatokat is. A mintegy 26 ezer fős tényleges állománnyal együtt ez a létszám adja a magyar haderő gerincét.

A következő lépcsőfoknál – ha fokozódik a helyzet – azok várhatják a behívóparancsot, akik voltak már katonák, és “szagoltak puskaport” – fogalmazott a szakértő, hiszen egy ilyen kiélezett helyzetben a hadsereg számára az a legértékesebb erőforrás, aki katonaként kapott kiképzést és így rövid időn belül alkalmazható. Itt egyre inkább azokra számíthat a hadsereg, akik kiváltak a tényleges állományból, illetve önkéntes tartalékos kiképzést kaptak, hiszen a sorkatonaság eltörlése – 2004 – óta már eltelt annyi idő, hogy az akkor legfiatalabb – 18 éves – besorozott katona is közel van a 40. évéhez, és ugyan a törvényi szabályozás lehetővé tenné, rájuk ebben a körben már nem nagyon számíthat a fegyveres erő.

Kladek azt is elmondta: egy friss behívott, aki még egyáltalán nem volt katona, csak a kiképzési időszak letelte után vezényelhető fegyveres szolgálatra, tehát ezen fiatal férfiak behívása szerepel utolsó helyen a mozgósítási tervben.

A honvédelmi törvény szerint a családosok mentességet kaphatnak a fegyveres szolgálat alól, mint ahogy a betegség miatt is kaphat felmentést a hadkötelezett.

Nemcsak fegyveres szolgálat lenne

Nem fegyveres szolgálatra viszont az ország működőképességének fenntartása és helyreállítása érdekében veszélyhelyzetben polgári védelmi feladatok, illetve rendkívüli állapot kihirdetésekor honvédelmi munkakötelezettség ellátására is „behívhatóak” a 65 évnél fiatalabb férfiak és az 55 évnél fiatalabb nők – idézte a honvédelmi törvényt a szakértő.

Kladek azt is hozzátette: költségvetési okok miatt 2003. előtt egyre kevésbé volt lehetséges, majd a jogszabály változása következtében 2010-ig teljesen lehetetlenné vált tartalékos képzést szervezni, igy mostanra jelentősen csökkent a hadköteles tartalékosok kiképzettsége. Ezen segített az önkéntes tartalékos rendszer 2010-es beindítása.

Forrás

 

https://www.youtube.com/watch?v=3m7MBLskQ_A&t=322s

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …