Elkezdődött a temetés – ezekben a percekben helyezik végső nyugalomra Törőcsik Andrást– videó

Spread the love

Elkezdődött a temetés – ezekben a percekben helyezik végső nyugalomra Törőcsik Andrást– videó

Hatvanhét éves korában tüdőgyulladás következtében meghalt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója. A magyar futball legendája nem rengeteg alkalommal örvendeztette meg a szurkolókat játékával, ami olyan kifinomult volt, hogy bármelyik külföldi sztárral felvette volna a versenyt. Cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró karrierre predesztinálták, de – sokszor külső tényezők hatására – lehetőségeinek csak töredékét sikerült megvalósítania. Sokak szerint tündöklő legenda, az utolsó magyar futballzseni.

Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint az 1979-es súlyos autóbalesete következtében csípőízületi töréses ficamot szenvedett, amely miatt nem tudott eleget tenni a világválogatotti meghívásnak. Többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára (legjobb eredménye 9. hely), éveken keresztül volt Magyarország és klubcsapata, az Újpesti Dózsa egyik legnépszerűbb labdarúgója. Egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit pályafutása befejezése után is emlegetik a szurkolók.

Harmincévesen külföldre szerződött és a Montpellier játékosa lett. 1988-ban hazatérése után a Volán SC-ben, aztán Kanadában teremfutball-csapatokban játszott. Az MTK-VM csapatában a Verebes-korszakban játszott, és ott fejezte be egy súlyos sérülés miatt a vártnál sokkal korábban a pályafutását.

Virtuóz játéka kapcsán született a legendás „Táncolj, Törő!” rigmus. Legkedvesebb barátja Ebedli Zoltán volt, a Ferencvárosból.

Bár a család zuglói, nem volt kérdés, hogy a nemrégiben elhunyt Törőcsik András csakis Újpesten nyugodhat. A 45-szörös válogatott csatár 236 mérkőzésen lépett pályára a IV. kerületi csapat színeiben, ő a lilák egyik legnagyobb legendája. Olyan nagyságok közelébe temetik, mint Bene Ferenc és Göröcs János, de mindössze öt méterre nyugszik majd a 2014-ben elhunyt kiváló csatár, Fekete Lászlótól, akivel annak idején félelmetes párost alkottak a pályán.

Galéria

1 / 13 Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

2 / 13 Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

3 / 13 Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

4 / 13 Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

5 / 13 Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

 

6 / 13 Fotó: Ringier/ Oláh Csaba

 

About admin

Check Also

Ő az a gyönyörű lány, akit Dani átvitt a másvilágra magával a tegnap előtti brutális balesetben…Dani 200 km/h-val versenyzett a 70 milliós kocsijával amikor…

Spread the love Gyászolnak a testépítők és ketrecharcosok: szombaton Szalántánál végzetes balesetet szenvedett Stétz Dániel. …