Erről minden nőnek tudni kell!2022. Június 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni!

Spread the love

Erről minden nőnek tudni kell!2021. Január 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni! Diplomás GYED-re jogosult az előző feltétel egyidejű teljesülése esetén az a felsőoktatásban tanuló anya, amennyiben a szülést megelőző két évben összesen nem rendelkezik legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel. A diplomás GYED abban az esetben is jár a nőnek, ha a gyermeke a felsőoktatási hallgatói jogviszony fennállása alatt illetve ha a hallgatói jogviszony szüneteltetését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik. Fontos feltétel a diplomás GYED igényléséhez, hogy a fiatal anya az újszülött gyermekét saját háztartásában nevelje, a szülés időpontjában rendelkezzen bejelentett magyarországi lakóhellyel, továbbá magyar vagy európai uniós (EGT) állampolgár legyen.

A diplomás GYED azt jelenti, hogy az a kismama, aki két aktív félévet tud igazolni felsőfokú oktatási intézményben, diplomás GYED-re lesz jogosult, majd GYES mellett folytathatja tanulmányait a szülést követően. A diplomás GYED két teljes évig jár a gyermek születését követő időponttól számítva.

Diplomás GYED összege A diplomás GYED összege 2021-ben felsőfokú alapképzés esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (2020-ban: 161.000 forint) 70 %-a, vagyis pontosan 112.700 forint, mesterképzésben részt vevő anyuka esetén pedig a garantált bérminimum (2020-ban: 195.000 forint) 70 %-a, vagyis pontosan 147.420 forint.

Diplomás GYED melletti munkavégzés Ha az anya a szülés után gyorsan szeretne újra dolgozni, akkor az újszülött fél éves kora után már vállalhat munkát. A diplomás GYED melletti munkavégzés pontos szabálya így szól: a gyermek születését követő 169. naptól lehet munkát végezni a diplomás GYED folyósítása mellett 2021-ben.

 

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …