FIGYELEM: Vigyázni kell az albán pékségekkel!

Spread the love

Az olcsóságuk visszaüthet.

Azt hiszed, azért barna a kenyér, mert egészséges? Egy pék már évekkel ezelőtt elárulta, hogy bizonyos pékségekben olcsón megoldják a barna kenyér dolgát: malátával vagy kakaóporral barnítják be a kenyeret. A naiv fogyasztó meg boldogan viszi haza, hogy egészséges kenyeret tesz az asztalra.

A Magyar Pékszövetség odafigyel az egyre nagyobb konkurenciát jelentő ‘albán’ pékségekre. Már azt is nehéz megérteniük, hogyan nyithatnak százszámra ilyen szépséges, hatalmas panorámapultos üzleteket az albánok, akik Európa legszegényebb országából érkeznek. Miért engedik meg nekik, hogy címke nélkül forgalmazzák a kenyeret? A magyar péknek a Magyar Élelmiszerkönyv alapján kell a péksüteményt elkészíteni, de ez az albánra nem vonatkozik? S ha ezerszámra várnak munkalehetőségre a magyar pékek, hogyan kaphatnak tömegével tartózkodási engedélyt az albánok?

A hatóságok arra hívják fel a figyelmünket, hogy óvatosan vásároljunk az albán pékségekben, különben csúnyán rászedhetnek bennünket! A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség.

Egy akciótervet dolgoznak ki a minőségi péktermékekért.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Pékszövetség képviselői egyeztetést tartottak az albán pékségek miatt felmerült kérdésekről.

Egyetértettek abban, hogy a probléma megoldását jelentősen segítheti a fogyasztói tudatosság emelése, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztése és ismertté tétele.

Véleményük szerint fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a tisztességtelen vállalkozások azzal bújnak ki a négy éve bevezetett beltartalmi- és minőségi előírások alól, hogy más néven (például kenyér helyett buciként) forgalmazzák termékeiket. Ezzel viszont nem csak versenyelőnybe kerülnek, hanem a fogyasztókat is megtévesztik.

Az egyeztetésen résztvevő szervezetek ezért a vásárlók tájékoztatását és a fogyasztói tudatosság növelését kulcsfontosságúnak tartják.

Forrás

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …