Figyelmeztetést adott ki az energiahivatal: nagy bajba kerülhetnek a fogyasztók, ha ezt nem lépik meg

Spread the love

Számos vitás ügy adódhat abból, ha a fogyasztók megfeledkeznek a felhasználói változások bejelentéséről a szolgáltató felé. A bejelentés elmaradása akár súlyos következményekkel is járhat, és az elszámolási problémákat utólag már nehéz megoldani – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján.

Avillamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség. A vitás ügyek sokszor abból adódnak, hogy a fogyasztók megfeledkeznek a változások bejelentéséről a szolgáltató felé – adta hírül a MEKH hétfői közleményében.

A felhasználóváltozás bejelentésére nem kizárólag ingatlan adás-vétel esetén van szükség, hanem akkor is meg kell tenni, amikor a fogyasztó bérleménybe költözik, vagy örökléssel, ajándékozással, esetleg családon belüli szívességgel jut ingatlanhasználati lehetőséghez. Fontos az is, hogy ne csak akkor figyeljünk a bejelentési kötelezettségre, amikor beköltözünk egy ingatlanba, hanem kiköltözőként is ügyeljünk arra, hogy lekerüljön a nevünkről a felhasználási hely szerződése.

Sokszor merül fel kérdésként, hogy mi a legjobb megoldás a bérleti jogviszony szolgáltató felé való bejelentésére. A szolgáltatóknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezett „eltérő fizető” státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad, azaz ő rendelkezik a felhasználási hely szerződésével. Választható továbbá az a megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ez esetben javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződésre vonatkozóan – tanácsolják.

Általános szabály szerint a felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül kell bejelenteni, ami alól a felhasználó halála jelent kivételt. Ilyenkor villamosenergia és földgáz ágazatban legfeljebb 6 hónap, míg a víziközmű ágazatban 60 nap áll rendelkezésre a bejelentésre és az új szerződés megkötésére. A bejelentést ez esetben is célszerű minél hamarabb megtenni, hogy a tényleges felhasználóval jöhessen létre a szerződés.

A felhasználóváltozás bejelentésének módjáról a szolgáltatók az üzletszabályzatukban és a honlapjukon részletes tájékoztatást adnak, de a telefonos és személyes ügyfélszolgálaton is kérhető felvilágosítás. Több szolgáltatónál a felhasználóváltozás bejelentése már online is elintézhető a szükséges dokumentumok csatolásával. A szolgáltatónak 15 napja van arra, hogy a változást átvezesse és az új felhasználóval szerződést kössön.

Fontos, hogy

a felhasználási hely átadás-átvételekor készüljön fénykép a mérőállásokról, legyen birtokbaadási jegyzőkönyv, és lényeges az is, hogy a fogyasztásmérő sérülésmentesen kerüljön átadásra.

A felhasználási helyen található mérőt, mérőállást, a plombák sértetlenségét, a fogyasztási hely műszaki állapotát a szolgáltató a bejelentést követően ellenőrzi. Amennyiben a szolgáltatói ellenőrzés nem történik meg, a szolgáltató nem hivatkozhat felhasználó szabálytalan vételezésére, szerződésszegésére.

A felhasználóváltozás során felmerülő szolgáltatóval szembeni panaszokat a MEKH vizsgálhatja, amelynek előfeltétele, hogy a fogyasztó előzetesen reklamációval élt a szolgáltatójánál.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …