Szijjártó Péter rendkívül komoly bejelentése! EZT a felajánlást teszi Magyarország Ukrajnának:

Spread the love

Szijjártó Péter New Yorkból jelentkezett be szerdán délután. Több komoly bejelentést is tett, az egyik legnagyobb horderejű egy Ukrajnának szóló felajánlás.

Az európai gázszállítással kapcsolatban megjelent hírekről azt mondta, Bulgária esetében számunkra a Gazprom bejelentése, hogy leállítja a gázszállítást néhány európai országba, azért adott okot aggodalomra, mert a gáz egy része a déli, bulgáriai tranziton keresztül érkezik, Szerbián át.

A gázszállítás
A bolgár szállító azt mondta, a tranzit zavartalanul üzemel, a Gazprom is megerősítette, hogy Szerbiának és Magyarországnak továbbra is szállít gázt, ezt a szerb fél is megerősítette, hozzájuk is megérkezett a megvásárolt gáz. Szijjártó Péter beszélt a bolgár miniszter kollégájával, aki elmondta, hogy tiszteletben tartják a szerződések rájuk vonatkozó részeit. Ma Szijjártó Péter ellenőrizte a Magyarországra érkező szállításokat, a tervezettnek megfelelő napi mennyiség meg is érkezett. Ettől függetlenül figyelünk, ha bármi történne lépünk, de a tranzit egyelőre zavartalanul érkezik Magyarországra.

Gazdaság

Szijjártó Péter három nagy cég képviselőivel találkozik New Yorkban. Találkozik a Sencorp kínai tulajdonú vállalat vezetőivel, ők akkumulátor alkatrészeket gyártanak, Debrecenben hajtanak végre 65 milliárd forintos beruházással, és most arról tárgyalnak, hogy ennek a duplájával toldják meg a beruházást, az eredeti 400 munkahely felett még ezret hoznak létre.

Szijjártó találkozik egy nagy élelmiszeripari vállalat képviselőivel. mint elmondta, az ukrán háború a világ élelmiszerellátására is csapást jelent, a vetés csak a területek töredékén volt végrehajtható. Martfűn étolajat gyárt az amerikai cég, amellyel most arról tárgyalnak, hogyan növeljék a kapacitásokat.

Ezek után az IBM képviselőivel találkozik a miniszter, a cégnek szintén nagy szerepe van a magyar gazdaságban.

Háború
Szijjártó Péter résztvesz az ENSZ mai plenáris ülésén is. A szomszédunkban zajló háború minden perce biztonsági kockázat Magyarországra, a háború egyre brutálisabbá válik, ezek látszik az áldozatok számán, a brutális képsorokon, a menekültek számán – mondta Szijjártó Péter. – Érdekünk, hogy a háború mihamarabb véget érjen, de kezdünk kifogyni a reményekből. Az utolsó remények egyike, hogy az ENSZ valamilyen formában részt tud venni a béke vagy tűzszünet mielőbbi létrehozásában.

– Emberek százai ezrei halnak meg, látjuk a halott kisgyermekekről szóló sokkoló képeket, itt az ideje, hogy ennek a háborúnak véget vessünk. A Béke létrehozásában az ENSZ-nek nagyobb szerepet kell vállalnia, létre kell hozni a humanitárius kontakt csoportot. A humanitárius katasztrófát is látjuk, a humanitárius tevékenységet nagy mértékben növelni kell – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy épp azért, mert Magyarország nem enged át fegyvert, a humanitárius tevékenységet végző csoportok és útvonalak nálunk biztonságban vannak.

Szijjártó Péter egy az ukránoknak szóló felajánlásról is szót ejtett:

-Felajánljuk az ukránoknak azt, hogy a sérült, sebesült katonákat magyarországi kórházakban ellátjuk. Ezt felajánljuk és, hogy milyen mértékben élnek ezzel a lehetőséggel, az majd az ukránokon múlik – mondta a magyar külügyminiszter.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …