Tue. Oct 3rd, 2023
Spread the love

Kormányinfó: alkotmánymódosítás jön a háború miatt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a választások óta először tart kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel együtt.

Járvány

Tegnap 24-en vesztették életüket, a vírus nem tűnt el, de intenzitása csökkent. 1500 embert ápolnak, 94 ember van lélegeztetőgépen (ebből 43 eset súlyos állapotban) – mondta Gulyás. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnik május 31-ével.

Gulyás: alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy humanitárius katasztrófa vagy a szomszédban zajló háború miatt is elrendelhető legyen a veszélyhelyzet (ez a különleges jogi státusz lehetőséget ad a kormánynak, hogy rendeletekkel kormányozzon, Gulyás szerint ez a cselekvőképesség megőrzését segíti). Gulyás szerint fontos, hogy meglegyen ez a lehetőség, de ha módosítják is az alaptörvényt, nem jelenti, hogy a veszélyhelyzetet automatikusan be is vezetik.

Magyarország mindent megtesz azért, hogy a béke minél hamarabb helyreálljon, bár ebben a ráhatásunk korlátozott, a kormány ezt is tudja. A kormány szerint reális esélye van, hogy akár évekig is eltarthat a konfliktus – a háború vége mostanában nem várható.

40 milliárd forintot költött eddig Magyarország az Ukrajnából menekültek megsegítésére, ellátására. Gulyás szerint az EU arányaiban nagyon kevés pénzzel járult ehhez hozzá.

A kormányszóvivő Gulyás után kitért a humanitárius helyzetre: megköszönte a hivatalos szerveknek, önkormányzatoknak, a civileknek és a segélyszervezetknek is a megfeszített munkát.

Energetikai embargó: Gulyás szerint szeretnék látni az EU-s javaslatokat pontosan, de a gáznak egyelőre nincs alternatívája, így ezen kár is moralizálni, ha nem veszünk gázt az oroszoktól, a magyar és a német gazdaság is “letérdel”. Az olajnál nagyobb a mozgástér, de a Mol finomítói orosz típusú olajra vannak állítva, rengeteg pénz és idő ezeket átállítani.

Gazdaság, infláció

A magyar gazdaság stabil lábakon áll – szögezte le Gulyás.

Árstopok: ezek beválltak a kormány értékelése szerint, ezek nélkül 13 százalék lett volna az infláció (a legutóbbi adat 8,6 százalék volt) – arányaiban az élelmiszerárstop hatása érződött a legkevésbé (1 százalék), főleg a rezsicsökkentés és az üzemanyagok ársapkájának hatása volt erős.

Folytatják-e? A kormány erről még nem hozott döntést, vizsgálják ennek lehetőségét. Politikai és gazdasági döntés lesz, vannak már szakértői anyagok – külön-külön döntenek majd az árstopok fenntartásáról, leghamarabb jövő héten kiderül, mi lesz az élelmiszerárstoppal.

Magyarország Gulyás szerint a középmezőnyben van az inflációt illetően. Augusztus-szeptemberre várja az MNB az infláció csökkenését, a kormányülésen ez is előkerült.

Kormányalakítás

Orbán Viktorral már kétszer beszélt a választások óta, szó volt az új kormányról is. Erről majd Orbán Viktor fog beszélni –

Gulyás semmi konkrétumot nem mondott. Sajtóhírek szerint nemcsak személyi változások lesznek, hanem komolyabb szerkezeti átalakítások is jöhetnek.

Kérdésre elmondta: biztos, hogy nem lesz önálló egészségügyi minisztérium.

Orbán javaslatai az EU-nak az energetikai költségek elszállására: ezekre egyelőre konkrét válaszokat nem kaptak. Gulyás többször is jelezte, hogy szerintük az energiaárak nemcsak a háború, hanem a “brüsszeli döntések” miatt is emelkedtek meg ennyire.

Válságkezelés

Szektorális különadók a terítéken vannak, de ezekről a mostani kormányülésen még nem volt szó konkrétan.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

 

By admin