Magyar büszkeség! Ez a két hagyományos magyar leves került be a világ legjobb levesei közé, ráadásul igen magas pontszámmal:

Spread the love

Magyar Levesek a Világ Élvonalában: Gulyás és Húsleves a TasteAtlas Listáján

A magyar konyha két ikonikus levese, a gulyásleves és a húsleves bekerült a világ száz legjobb levese közé a TasteAtlas nemzetközi ételranglistáján, ami igazi büszkeség minden magyar számára.

A TasteAtlas, amelyet az étel- és italkultúrák globális enciklopédiájaként tartanak számon, adatbázisában több mint 10 ezer étel és ital szerepel. A weboldal nem csak az ételek leírását és eredetét, hanem a különböző fogásokat kínáló autentikus éttermeket is bemutatja. A regisztrált felhasználók értékelhetik az ételeket, amelyek alapján a TasteAtlas szerkesztősége időről időre összeállítja a legnépszerűbb fogások listáját különböző kategóriákban.

2024 elején a levesek kerültek fókuszba. Az olvasók pontszámai alapján összeállított listán az indonéz Rawon marhahúsleves bizonyult az abszolút győztesnek, mely az öt lehetséges pontból átlagosan 4,7 pontot kapott.

A magyar gulyásleves büszkén szerepelt a lista 31. helyén 4,4-es pontszámmal, megelőzve számos nemzetközi kedvencet, köztük a lengyelek zurekjét. Csak egy helyet szorult le a világhírű thai Tom yum leves mögött. Ez az eredmény kiemeli a magyar gulyásleves különleges ízvilágát és nemzetközi népszerűségét.

A másik magyar büszkeség, a hagyományos húsleves, a 41. helyen végzett, megelőzve többek között az osztrák sütőtökkrémlevesét és az ukrán borscsot. A húsleves gazdag ízei és tápláló jellege miatt vált kedvenccé nem csak Magyarországon, hanem a nemzetközi közönség körében is.

Ez a siker nemcsak a magyar gasztronómia egyedülállóságát bizonyítja, hanem azt is, hogy a hagyományos magyar ételek méltán tartoznak a világ gasztronómiai remekei közé. A TasteAtlas listája rávilágít, hogy a magyar konyha ízei képesek meghódítani a világot, és ez büszkeséggel tölti el a magyarokat mindenütt.

Hoztunk neketek egy fantasztikus receptet :

A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett, netán szeretkezés közben vidáman elrotyoghat magában a gázon.

Mit kérj a hentesnél? – 1 kg marharostélyost – csontos, bőrös csirkemellet – 2 db vastagabb pulykanyakat – karajcsontot

A zöldségespultról:– fél karalábé- 1 zeller (akkora legyen, mint a karalábé)- 2-3 szál zellerzöldjét- egy méretesebb krumpli (legyen a karalábéhoz hasonló méretű)- karfiol (nem olyan fontos, ha kimarad a levesből, az sem baj, ezért nem kell belőle olyan sok)- kelkáposzta (kisebb méretű is elég)- sárgarépa (ízlés szerint néhány szálat, de ne spórolj vele!)- fehérrépa (szintén)- 1 paradicsom (lehetőleg ne koktélparadicsom legyen)- 1 zöld paprika- 1 vöröshagyma – 2-3 gerezd fokhagyma- kis zöldborsót is tehetsz bele, amikor már majdnem kész a leves

Fűszerek:– 1 marék fekete bors (egész, nem őrölt!)- Extra fontos kellék: 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka – ez megbolondítja! Ha nincs kellő méretű fazekad, azt is szerezz be, mielőtt nekilátnál a főzőcskének! Hogyan láss hozzá?Nagyon fontos, hogy mindent alaposan tisztíts meg, mielőtt belehelyezed a fazékba! A húsokat jól mosd meg, a zöldségeket pucold meg. Néhány zöldséget kicsit korábban kell kivenni a levesből, mint a többit, mert különben nagyon szétfőnek, és túl intenzív ízt adnak a levesnek. Ilyen például a karfiol. A lényeg: Miután megtisztítottad a hozzávalókat, fogd a szuper lábasodat és önts tele jó sok hidegvízzel. Ezután szépen helyezd bele a húsokat! Az a bizonyos hab:Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrd le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételheted, miközben fő a leves. A lehabozás után jöhetnek a zöldségek! Azért csak most, mert a vitamin ilyenkor tud a legjobban kioldódni belőlük, hiszen ekkorra a hús zsírja már kezd kifőni. Ha nem fér el benne ennyi minden, akkor se add fel, a répákat óvatosan beledugdoshatod még, hogy mindenhova jusson belőle. És akkor vérge elmehetsz a dolgodra. A leves szépen, lassan fődögélhet, néha azért pillants rá és kóstold meg, hogy elég sós lesz-e. Figyelj a hagymára, hogy mennyire főtt szét, ha úgy látod, hogy kezd szétesni, nyugodtad hajítsd bele a szemétbe, így nem úszkálnak majd darabkák a gyönyörű szép levesedben. Ez a leves, bizony akár három órán át is főhet, mire minden hús kellően megpuhul. Ennek ellenére megnézhetsz közben akár két dvd-t is, el lesz az magában. Ne feledd, hogy végig lassú tűzön főzd, és semmiképp se kevergesd meg, mert attól zavaros lesz a leves!Amikor minden megpuhult, óvatosan szedd ki a zöldségeket és a húst, hagyd leülepedni a levest és öntsd át egy üveg jénaiba! Azért ebbe javasoljuk, mert így szépen látszik majd a leves aranysárga színe! Eztuán szórj a tetejére apróra vágott petrezselymet! Erős pistát, sót, borsot, és a zöldségeket, meg a külön tálba helyezett húsokat helyezz az asztalra.Végül, de nem utolsósorban, ne feledd a tésztát! Nagyon finom lehet csigatésztával, de az igazi mégis a cérnametélt lesz! Pár perc alatt elkészül, amíg megteríted az asztalt.Mire barátod hazajön a munkából, te már készen állsz egy tartalmas, napokig ehető egészséges étellel! Ugye, nem is volt olyan ördöngős?Jó étvágyat!

Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célokat szolgál, célja, hogy átfogó képet adjon a közelmúlt eseményeiről, politikai elfogultságtól mentesen. Szerkesztőségünk számára fontos a különböző nézőpontok bemutatása és a tények hűséges közvetítése. Kiemeljük, hogy a cikk nem hordoz politikai célzatot, nem áll egyik vagy másik politikai erő oldalán, és nem nyújt jogi vagy egyéb személyre szabott tanácsokat. Olvasóink saját belátásuk szerint értelmezhetik az itt közölt információkat, és ennek megfelelően semmiféle felelősséget nem vállalunk az esetleges értelmezésekből eredő következményekért.

 

About admin

Check Also

Ő az a gyönyörű lány, akit Dani átvitt a másvilágra magával a tegnap előtti brutális balesetben…Dani 200 km/h-val versenyzett a 70 milliós kocsijával amikor…

Spread the love Gyászolnak a testépítők és ketrecharcosok: szombaton Szalántánál végzetes balesetet szenvedett Stétz Dániel. …