Igen volt olyan idő mikor még az asszonyok otthon gyúrták a tésztát és nem a boltban vették, mert a házilag gyúrt tésztánál nincs finomabb. Dédimamám egész haláláig maga készítette. Soha nem vette boltban. 91 évig élt.

Spread the love

Igen volt olyan idő mikor még az asszonyok otthon gyúrták a tésztát és nem a boltban vették, mert a házilag gyúrt tésztánál nincs finomabb. Dédimamám egész haláláig maga készítette. Soha nem vette boltban. 91 évig élt. Maga gyúrt, készített mindenfélét: kis kocka, nagy kocka, lebbencs… stb… Segíteni persze nem engedett. Pedig beteg volt a keze, szegény drága ujjai eldeformálódtak, sokat is fájt neki, de soha nem panaszkodott. Tudniillik a régi öregek nem panaszkodtak csak csináltak szépen rendre mindent. Mindig lopkodtam a nyers tésztát mikor készítette, de nem csapott a kezemre soha, csak mosolygott. 🙂 Imádtam nézni azokat a gyors mozdulatokat és mégis egyformára tudta vágni. Mindig csodáltam az egy élet alatt beleivódott háziasságot és mi szerencsések ezt hoztuk magunkkal a gyerekkorunkból. Mert manapság ezeknek az értékeknek az őrzése ritka, mint a fehér holló. A mai napig így készítem én is. A bolti ehhez hozzá sem szagolhat. Nyomj egy lájkot, ha emlékszel 🙂

Így lesz tökéletes a kelt tésztád! Ezt a trükköt minden háziasszonynak ismernie kell!

Kelt tésztából számos finom étel, sütemény készíthető, nagyon kevés nő ismeri azonban a kelt tészta elkészítésének valódi titkát, azt a trükköt, amivel a tészta elronthatatlanná válik.

Ha félsz nekivágni egy finom receptnek, mert a dagasztás szerepel a papíron, akkor ezek után nem kell ettől tartanod, mert innentől kezdve bármit el mersz majd készíteni, aminek kelt tészta az alapja!

Lássuk a titkokat!

A legelső, hogy minden alapanyag, amelyet felhasználunk majd szobahőmérsékletű legyen, a tej esetében az ideális hőmérséklet a 35-37 fok. Az omlós, igazán könnyű kelt tészta titka, hogy a lisztet szitáljuk át, mert ettől a tészta levegős és könnyű lesz,  aminek köszönhetően az élesztőgombák sokkal nagyobb hatásfokkal lesznek képesek dolgozni.

A dagasztás művészete

A tészta összeállítása szintén kulcskérdés. Követhetjük a receptkönyvek utasításait is az élesztő felfuttatására vonatkozóan, azonban ha minden alapanyag szobahőmérsékletű, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk. Szitáljuk a lisztet a tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, sót, tojást, illetve egy kevés olvasztott zsiradékot. A langyos tejet fokozatosan adagoljuk.

A dagasztást érdemes lehet kézzel végezni, így jobban érezzük a tészta állagát. Alulról fölfelé, magunk felé húzzuk a tésztát fakanállal, gyors, határozott, erőteljes mozdulatokkal, így ugyanis kellőképpen levegős lesz a tészta. Akkor jó, ha a tészta elválik a fakanáltól és a tál falától is és szép fényes lesz

 

A kelesztés előtt vékonyan hintsük meg liszttel, ez ugyanis megakadályozza a párásodást. Az ideális kelesztési hőmérséklet 27-30 fok, de az is megfelel, ha vastagon bebugyoláljuk, hogy megőrizze a hőt. Így akár 35-40 perc alatt is a duplájára kelhet.

Az utolsó simítások

Ha megkelt a tészta, kövessük a receptet: egyes süteményekhez újra kell gyúrni a tésztát, másokhoz azonban nem. Ezt követően formázzuk, kenjük meg a tetejét tojással és kelesszük újra 25-30 percen át meleg helyen. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy hirtelen elkezd erős illatot árasztani.

Akár hideg sütőbe toljuk, akár előmelegítettbe, semmiképpen ne nyissuk ki az első 15 percben, illetve hideg sütő esetében e melegedési idővel együtt 25 percig. A kezdeti sütési hőfok legyen 200 fok, azonban ha kisebb tömegű vagy laposabb tésztát sütünk, akkor 10 perc után vegyük lejjebb 180 fokra.

About admin

Check Also

Atyaúristen! Szó szerint borított mindent EZZEL! Durva amivel MA REGGEL előállt Varga Judit volt férje! EZT NÉZD:

Spread the love Borított mindent EZZEL! Durva amivel MA REGGEL előállt Varga Judit volt férje: …