Itt a vége?Putyin “agyvérzést “kapott! Drámai a helyzet! Egyáltalán nem biztos ,hogy Oroszország megnyeri az Ukrajna ellen indított háborút!

Spread the love

Egyáltalán nem biztos, hogy az Ukrajna ellen indított háborút Oroszország megnyeri – mondta a BBC-nek Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Blinken a brit közszolgálati médiatársaság televíziójában szombaton sugárzott – a NATO-tagállamok külügyminisztereinek előző napi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán adott – interjúban kijelentette: azt nem tudja megmondani, hogy a konfliktus meddig tart, de személyes meggyőződése, hogy Ukrajna katonai veresége nem magától értetődő, “abszolút elképzelhető”, hogy “idővel” Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból.

Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt “ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Sokat mondó ebből a szempontból egyáltalán az az elképzelés is, hogy Moszkva alá tudná vetni saját akaratának e 45 millió ukránt, aki elszántan harcol saját jövőjéért és szabadságáért, egy olyan jövőért, amelynek nem része az, hogy Moszkva rátenyereljen Ukrajnára – fogalmazott Blinken a BBC-interjúban.

Hozzátette: az ukrajnai háború már eddig sem úgy alakult, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök kitervelhette.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország egyre brutálisabban lép fel az ukrajnai civilekkel szemben, és célba vette a lakossági víz-, áram- és hőszolgáltató infrastruktúrát is.

Tragikus módon e módszerek is Putyin forgatókönyvének elemei között szerepelnek – tette hozzá.

A brit védelmi minisztérium szombaton közzétett hírszerzési értesülései szerint ugyanakkor az elmúlt 24 órában észlelt orosz légi és tüzérségi csapások száma alacsonyabb volt, mint a korábbi napokban.

Blinken a szombati BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok rendszerváltás elérésére törekszik-e Oroszországban.

Kijelentette: ez nem az Egyesült Államok dolga, az orosz népnek kell döntenie arról, hogy ki vezesse az országot.

Hozzátette azonban: azt a kérdést feltenné az oroszoknak, hogy az Ukrajna ellen indított kiprovokálatlan és indokolatlan háború miként mozdítja elő az ő érdekeik érvényesülését.

Az biztos, hogy a háború terheit az orosz emberek viselik, hiszen az Oroszország ellen érvénybe léptetett súlyos külföldi szankciók következményeit ők is megérzik – mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai külügyminiszter.

Putyin választotta ezt a háborút és most megfizet érte
Egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért – jelentette ki csütörtöki beszédében az amerikai elnök.
Kemény hangú beszédben jelentette be a vártnál keményebb amerikai szankciókat Biden elnök. Célkeresztben az orosz államadósság, pénzintézetek, illetve Putyin bizalmasai. És ez még csak az első lépcső.


Miután tegnap inkább szimbolikus jelentőségű, az Oroszország által elismert két szakadár ukrán régiót érintő szanckiókat jelentett be az Egyesült Államok a történésekre válaszul, ma megtudhattuk, hogyan reagál a Biden-kormányzat a fejleményekre. Az Egyesült Államok előzetesen súlyos szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha megtámadja Ukrajnát, de az elemzők a mai bejelentés előtt arra számítottak, hogy a donyecki és luhanszki régióba történő, “békefenntartás” ürügye alatt történő orosz bevonulást az amerikai kormányzat nem fogja azzal egyenértékűen kezelni, mintha megindult volna az Ukrajna elleni orosz invázió. Így elmaradhatnak a legsúlyosabb szankciók, mint Oroszország lekapcsolása a SWIFT nemzetközi átutalási rendszerről, illetve a szankciók Putyin személyére történő kiterjesztése.

Az amerikai elnök magyar idő szerint este hét órára bejelentett sajtótájékoztatója jókora késéssel kezdődött, viszont amikor végre az újságírók elé lépett, Joe Biden keményen fogalmazott.

Az orosz lépéseket a “nemzetközi jog kirívó megsértésének nevezte”, illetve azt is kijelentette, “egyértelmű, hogy Oroszország az agresszor”, és ha tovább eszkalálódik a helyzet, annak Oroszország lesz “az egyetlen felelőse”.
Ezután tért ki a szankciókra, amelyekről kijelentette, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel egyeztetve döntött róluk, és hogy erőteljesebbek lesznek, mint azok, amelyeket 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annexiója nyomán vezettek be.

Az ukránok megtiltották a 18-60 év közötti férfiaknak az ország elhagyását – Mindenkit besoroznak aki hadra fogható!
Az EU külügyminiszterei ma este ezekben állapodtak meg Putyin döntésére reagálva, mely az Ukrajna elleni háborút kézzel fogható közelségbe helyezte.

A részleteiben még nem ismert büntetőintézkedésekről azt mondta, ezek csak az első lépcsőjét jelentik az amerikai válasznak, és ha a helyzet tovább súlyosbodik, akkor további, még erőteljesebb szankciók várhatók.
Ebben az első lépcsőben Biden tájékoztatása szerint orosz pénzügyi intézmények, az orosz államadósság, illetve az ország elitje, valamint az ő családtagjaik kerülnek a célkeresztbe. “Ők is részesei a Kreml korrupt játszmáinak, ezért nekik is osztozniuk kell a fájdalomban” – mondta utóbbiakról.

Hozzátette, hogy a “szabadság védelme számunkra is költséges lesz”, ezt nem szabad tagadni. Azonban azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a szankciók súlyosabban érintsék az orosz gazdaságot, mint az amerikait.

Elemzők a beszéd után egyrészt emelték ki, hogy Biden még a helyzet fényében is nagyon kemény, már-már háborús nyelvezetet használt, személyesen Putyin kapcsán is. Fontos fejleménynek tartották azt is, hogy a szankciók célba veszik azokat, akiket az orosz elnök “belső körének” tartanak. Az elemzők úgy gondolják, ha ezek a befolyásos oligarchák is a bőrükön érzik majd a szankciókat, jóval nagyobb nyomást helyezhetnek Putyinra, hogy állítsa le a további eszkalációt, mint bármilyen orosz politikai intézmény.

Ettől függetlenül azt a megszólalók többsége kétségesnek tartotta, hogy sikerülhet Putyint eltántorítani szándékaitól, ha valóban eltökélt Ukrajna megtámadása kérdésében, de kiemelték azt is, hogy még bőven vannak tartalékok az amerikai szankciókban is.

Hirdetés
Biden a következő válaszlépéseket jelentette be:

korlátozzák Oroszország azon képességét, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben üzleteljen, és hogy a globális gazdaság része legyen
leállítják az orosz hadsereg finanszírozásának és bővítésének képességét (a vonatkozó bankok vagyonának befagyasztásával)
csökkentik Oroszország a csúcstechnológiás 21. századi gazdaságban
az Egyesült Államok szankcionálja az orosz bankokat, amelyek összesen mintegy 1 billió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek
Az elnök elmondása szerint nem csak az USA, hanem az Európai Unió 27 tagországa és a G7 országai is alkalmazni fogják ezeket a szankciókat.
Az USA további erősítést küld a NATO keleti határára és Németországba, de – jelentette ki Biden – az amerikai csapatok nem fognak harcolni Ukrajnában.

Az amerikai elnök felszólította az energiacégeket, hogy ne használják ki a növekvő olajárakat arra, hogy nagyobb profitot nyerjenek. Hozzátette, szükség esetén a kőolajtartalékokból fognak felszabadítani.

Arra a kérdésre, hogy ha az eddigi szankciók nem használtak, miért gondolják, hogy a mostani korlátozások használni fognak, Biden azt válaszolta: senki nem számított arra, hogy a szankciók meg fogják akadályozni azt, ami történt, de ezek a lépések arra valók, hogy megmutassák Putyinnak, hogy a nyugati országok kitartanak.

Biden kérdésre válaszolva elmondta, nem tárgyalást Vlagyimir Putyinnal.

About admin

Check Also

Verekednek a Dubai sejkek Zalatnay Saroltáért… mindenki őt akarja Dubaiban

Spread the love Aligha gondolná a legtöbb ember, hogy 40–50 évvel ezelőtt is micsoda szabados …