Jódtablettákkal készül Románia a lakosságnak nukleáris incidens esetére

Spread the love

A román tárcavezető elmondta, hogy eddig már 20 millió kálium-jodid tablettát juttatott el a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, és még további 10 milliót szállítanak le a héten.
Miután március elején a román lakosság pánikszerűen elkezdte vásárolni a jódot az akkori orosz nyilatkozatok hatására – amikből akár atomfegyverek bevetésére is lehetett következtetni -, az állami raktárakat is feltöltötték.
Romániában igy elkészültek a „nukleáris incidens” esetére előkészített jódtabletták, amelyeket a családorvosokon keresztül juttatnak el a lakossághoz, jelentette be szerdán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. – írja a 24.hu
A miniszter hangsúlyozta, hogy a jódtablettákat nem szabad elkezdeni szedni, csak akkor, ha a hatóság majd javasolja. Elmondta, hogy ai megelőzésre szeretné használni, ne tegye, mert nincs értelme, sőt, kifejezetten veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat. Hozzátette, hogy a lakosságnak szóróanyagokat fognak szétosztani, ami a jódszedére vonatkozik.
Olvasson tovább! NNK: ezért ne szedjen “sugárvédő” jódtartalmú készítményeket
Az Antibiotice vállalat, ami a jódtablettákat gyártotta, nemcsak Romániának, hanem más európai ország megrendelésére is gyárt. 30 millió jódtablettát egyébként három műszakban, 13 nap alatt gyártották le.
Forrás: EgészségKalauz

About admin

Check Also

Verekednek a Dubai sejkek Zalatnay Saroltáért… mindenki őt akarja Dubaiban

Spread the love Aligha gondolná a legtöbb ember, hogy 40–50 évvel ezelőtt is micsoda szabados …