Július 1-től 750 ezerre büntethetik a családi házasokat, kertes házban élőket! Figyelem! Fontos közleményt adott ki a hatóság! Kertes házad, nyaralód van? Itt az idő, jönnek a gigabírságok! Mindenképpen tájékozódj!

Spread the love

Kertes házad, nyaralód van? Itt az idő, jönnek a gigabírságok

Az idei évben is számíthatnak bírságra azok, akik nem irtják telkükön a parlagfüvet, az igaz, hogy csak július 1-jétől bírságolhatnak hatóságok, de érdemes időben elkezdeni a védekezést.A nagyméretű ellenőrzéseknek és nem utolsósorban a bírságoknak köszönhetően évről-évre javul az ország fertőzöttségi mutatója, de sajnos még így is az allergiásoknak óriási gondot okoz a parlagfű. Az egészségügyi kutatások azt állapították meg, hogy minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre Magyarországon.Június elejére várják a szakemberek idén is a parlagfű megjelenését, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium idén már április 26-án elrendelte a határszemlék megkezdését az ország teljes külterületére.Ha valaki hanyagolja a telkét, akkor óriási bírság lehet a végeA pollenkoncentráció augusztusban szokott általában tetőzni, de nem lehet elég korán elkezdeni a védekezést, attól függetlenül, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csak július 1-jétől bírságolhat, már most is lehet számítani arra, hogy a megyei kormányhivatalok munkatársai ellenőrizik azt, hogy megtesznek-e mindent a gazdák , tulajdonosok, annak érdekében, hogy kiirtásra kerüljön a gyomnövény.Idén is a következő hatósági figyelmeztetést tették nyilvánossá:„minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

”Abban az esetben, ha a földhasználó nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, ami azt jelenti, hogy az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkora hatóságnak el kell rendelnie a közérdekű védekezést A felvett jegyzőkönyv alapján né hatósági eljárást indít a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül.A hatósági eljárás során minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni a mulasztó földhasználóval szemben.15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően a növényvédelmi bírság mértéke természetesen kül- és belterületen egyaránt!Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki belterületen, mint a külterületi ingatlanokon. Ez természetesen okkal történik, mert nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent a lakóövezetben virágzó parlagfű a lakosság számára.

Ha büntetett személy nem fizeti meg a bírságot, akkor az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, és a az adóhatóság gondoskodik a végrehajtásáról, mindenképpen behajtásra kerül.Ráadásul az érintett, bírságolt személynek kell megfizetnie, a kötelezően kiszabott bírságon túl még a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is.

Az eljárás során felmerült költségeket a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai állapítják meg külterületek esetében, míg belterületek esetében az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg, a költségek tartalmazzák:

• ha a közérdekű védekezést végrehajtotta, akkor a vállalkozó költségét,• abban az esetben, ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot arról, , hogy a védekezést maga elvégezte, és a vállalkozó kiment a helyszínre, akkor ki kell fizetni a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét• azokat a hivatali költségeket, amelyek a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban merültek fel.• az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget meg kell fizetni a külterületek esetében.A fentiek alapján jól látható, hogy érdemesebb megelőzni a bírságot, és időben gondoskodni a parlagfű mentesítésről, mert nagyon komoly bírságra lehet számí

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

 

https://www.youtube.com/watch?v=3m7MBLskQ_A&t=322s

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …